Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Sünnet, penis etrafını çevreleyen deri parçasının cerrahi müdahale ile alınmasıdır. Aynı zamanda cerrahi operasyonla alınan bu parça toplumda sünnet derisi olarak adlandırılmaktadır.
Sünnet işleminin en büyük nedeni toplumda dinsel olarak gelenekselleşmiş olmasıdır. Dolayısıyla ebeveynlerin ana motivasyonu sünneti dini açıdan bir gereklilik olarak görmeleridir. Ancak bazı durumlar için geçerli olmak üzere insan sağlığı açısından sünnetin faydalı olabileceği bilinmektedir.
Penis etrafını çevreleyen ve sünnet derisi olarak tabir edilen bu deri parçası, özellikle hijyen konusunda problemlere neden olabilir. Çünkü penisin uç tarafına yakın ve kapalı olması nedeniyle idrar gibi eylemler sonunda düzgün temizlenmediği takdirde, bu deri parçası içinde çeşitli enfeksiyonların görülmesi mümkündür. Elbette bu enfeksiyonlar hem kişi adına daha büyük problemleri doğurabilir hem de kişinin partneri adına türlü sorunlara neden olabilir. Özellikle sünnetsiz bireylerin partnerlerinde rahim ağzı kanseri görülme riski, sünnetsiz bireylere kıyasla daha yüksektir.
Sünnetsiz bireylerin sünnetli bireylere göre başta idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere çeşitli enfeksiyonlar yaşama riski daha yüksektir. Penis kanserine yakalanma ihtimali sünnetsiz bireylerde daha fazladır. Sünnet yaptırmak cinsel yolla bulaşan bulaşıcı hastalıkların bireyler arası transfer ihtimalini azaltır. Özellikle HIV virüsü gibi tehlikeli virüslerin bulaşma ihtimali sünnetsiz bireylerde daha yüksektir.
İnsanları dini bir gelenek olarak gördüğü sünneti bu motivasyonla yaptırırken, hem erkekler hem de partnerleri için böyle faydalara sahip olduğu bilinmektedir. Ancak bu yararlar tamamen sünnetsiz bireylerin hijyen bakımından risk grubunda yer almalarından kaynaklıdır.
Sünnet işlemi sünnet derisi olarak adlandırılan penis ucundaki derinin alınmasıyla gerçekleşir ve işlemin ardından pansuman yapılmış bir yara söz konusudur. Penisin ucu açıktır ve bu yaraların iyileşmesi ortalama bir hafta içerisinde gerçekleşir. İyileşme süresinin ardından penis normal haline ve görüntüsüne kavuşur.
Sünnet operasyonu oldukça kısa süren, günümüzde hastanelerde steril klinik ortamlarda dakikalar içinde sonlandırılan bir operasyon haline gelmiştir. Ancak oldukça hassas bir operasyon olduğu unutulmamalıdır. Sünnet derisi etrafında peniste büyük tahribata yol açacak ve farklı kötü durumların oluşması sebebiyet verecek yapılar bulunmaktadır. Dolayısıyla alanında uzman profesyoneller tarafından uygulanması oldukça önem taşır.
Sünnetin hangi yaşta uygulanması gerektiğine dair farklı görüşler vardır ancak burada önemli olan çocuğun sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatabilmesidir. Burada sağlıklı olmaktan kasıt yalnızca cerrahi operasyon kaynaklı fiziksel iyileşme değil, çocuğun psikolojik olarak da korunmasıdır. Bu toplumumuzda genelde atlanan bir yaklaşımdır ancak yanlış yaklaşılan sünnet türlü travmalara neden olabilir ve bu travmalar ileriki yaşamda çocukta problemli psikolojik süreçlerin doğmasına sebebiyet verebilir. Özellikle uygulamanın çeşitli sedasyon uygulamaları altında yapılması, çocuğun bu süreci doğrudan yaşamaması önerilir.
Yenidoğan sünneti bu sebeplerden ötürü tercih edilen bir yöntem halini almıştır. Bebeklerin hücre yenileme potansiyeli biraz da olsa büyümüş çocuklara göre çok daha hızlı olduğundan ötürü cerrahi operasyon sonucu ortaya çıkan yaranın iyileşmesi de oldukça hızlıdır. Aynı zamanda hem cerrahi olarak fiziksel hem de travma üzerine psikolojik bir komplikasyon görülmesi yenidoğan sünnet yönteminde oldukça düşüktür.
Sünnet toplumda bir gelenek olarak görüldüğü ve günümüzde ebeveyn olmuş birçok kişinin sünneti ev ortamında yapıldığı için bu durum bir alışkanlık gibi devam ettirilebilir. Ancak sünnet uzun süredir hastanelerde uygulanan bir operasyondur. Her türlü enfeksiyon riskine karşın sünnet işleminin hastane ortamlarında tamamen steril odalar ve malzemelerle yapılması esastır. Aynı zamanda her türlü komplikasyona karşı hastaneler tam donanımlı alanlardır. Bu sebeple farklı çözümlere başvurulmamalı ve sünnet hastanelerde gerçekleştirilmelidir.