BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Genital Siğil Tedavisi

Genital siğiller genellikle HPV dolayısıyla genital bölgede meydana gelen siğillerdir ve tedavisi çeşitli yöntemlerle sağlanabilir. HPV enfeksiyonu özellikle cinsel ilişki sonucunda meydana gelen bulaşıcı bir enfeksiyon çeşididir. Farklı partnerlerle çok sayıda cinsel ilişki içinde olmak genital siğil oluşumunu etkileyen bir risk faktörüdür.

Genital siğil oluştuktan sonra da enfeksiyon gerçekleşmesi doğaldır. Her türlü oral, anal, vajinal temas sayesinde bulaşması mümkündür. Cinsel ilişki neticesinde bireylerden birinde genital siğil olmasının varlığı bulaşma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu gösterir. Kişi kendine ne kadar dikkat ederse etsin, birden çok partnerle cinsel ilişki kurulduğu sürece bu rahatsızlığa yakalanma ihtimali oldukça yüksektir. Korunmadan yapılan ilişkilerde bu risk daha da artacaktır.

Genital siğillerin görülmesinde aynı zamanda kişinin bağışıklık sisteminin kuvvetli olup olmaması da etkilidir. Unutulmamalıdır ki cinsel temas bu hastalığın bulaşmasında ana etkendir, ancak farklı temaslar üzerinden de bulaşabileceği kanıtlanmıştır. Çocuklarda bile görülebilen bu rahatsızlık, bu hastalığa sahip bireylerle aynı banyoyu paylaşmaktan dahi bulaşabilmektedir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

HPV ile birlikte meydana gelen genital siğiller hastalarda çeşitli semptomlar meydana getirmeyebilir. Başlangıç sürecinde özellikle oldukça küçük olan siğiller asla dikkat çekmez. Ancak biraz büyüdükleri takdirde elle veya gözle fark edilmesi mümkün olabilir. Genital siğiller büyüdükçe etkisi artıp büyüme ve çoğalma hızı artabilir ancak bağışıklık sisteminin çalışma mekanizmasına göre kendiliğinden gerileme veya iyileşme göstermesi de mümkündür. Çoğu durumda bireylerde semptomlar görülmez ancak bazı durumlarda kaşıntılar ve buna bağlı olarak kanamalar meydana gelebilir. Enfeksiyon durumlarında da bireyler çeşitli semptomlar nedeniyle genital siğil varlığından haberdar olabilirler.

Genital Siğiller Hangi Bölgelerde Ortaya Çıkar?

Erkeklerde penis, testis, dış genital bölge ve makat çevresinde, kadınlarda ise dış genital bölge ve makat çevresinde ek olarak vajina ve çevresi ile serviks olarak adlandırılan rahim ağzında görülmesi mümkündür.

Genital Siğil Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Genital siğillerin özellikle erken fark edildiği durumlarda tedavileri problemsiz bir şekilde sağlanabilir. Bazı hastalarda yalnızca tedavi süresi uzun sürebilmektedir. İlk ve en önemli tedavi yöntemi elbette medikal ilaç uygulamalarıdır. Özellikle çeşitli krem, merhem uygulamalarıyla varsa hastalıkla ilgili semptomlar ve hastalığın kendisi kontrol altına alınabilir. Kontrol altına alınan genital siğillerin zamanla küçülerek kaybolması sağlanır ve iyileşme gerçekleşir. Ancak erken teşhis durumu yoksa kriyoterapi ve koter uygulamaları önerilmektedir. Bu durumda medikal ilaç uygulamaları destekleyici nitelikle kullanılabilir. Kriyoterapi yani sıvı nitrojen uygulaması ile elektrokoter teknikleri özellikle gelişmiş siğillerin yok edilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir ve böylece süreç oldukça kısalmaktadır.

Aynı zamanda podofilin, biklorik asit gibi teknikler de mevcuttur. Podofilin uygulaması ilacın siğil üzerine sürülmesi ve beklenmesiyle gerçekleşir. 5-6 saat süren bekleyişin ardından ilgili bölgenin yıkanması önerilmektedir. Biklorit asitle ise haftada birkaç seans uygulama yapılarak genital siğillerde kontrol ve iyileşme sağlanabilir.

Bu tekniklerin yetersiz kalacağının düşünülmesi veya hastanın özel durumu olması doktoru cerrahi yöntemlere de itebilir. Bazı durumlarda cerrahi yöntem özellikler tercih edilir. Cerrahi operasyon ile genital siğiller teker teker temizlenmektedir.

HPV ve Genital Siğil İçin Ek Öneriler

HPV kaynaklı genital siğil hastalığından korunmak için kişi mutlaka korunmalı ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Ancak bunun yeterli bir çözüm olmadığının bilinmesi gerekir. Özellikle kadın hastalarda siğiller rahim ağzı kanseri gibi daha ciddi sorunlara yol açabileceği için teşhisi sağlandığında kişi yalnızca genital siğil tedavisini başlatmakla kalmamalı, çeşitli taramaları da yaptırmalıdır. Bunlar HPV DNA testi, kolposkopi, Pap Smear Testi ve ihtiyaç halinde biyopsi uygulamalarıdır. Kişi HPV için risk grubunda olduğunu düşünüyorsa HPV aşısı yaptırması da bir diğer öneri olacaktır.

WhatsApp
Top