BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

İnfertilite Tedavisi

İnfertilite yani kısırlık, partnerlerin ilişki durumlarını sürdürmelerine rağmen gebelik durumunun yaşanmaması olarak tanımlanmaktadır. Halk arasında kısırlık olarak da anılmaktadır. Kısırlık yani infertilitenin net olarak teşhis edilebilmesi için 1 yıla yakın süre boyunca cinsel ilişkinin sürdürülmesi gerekir. Bu süre sonunda hala gebelik gerçekleşmiyorsa tedavi uygulamalarına başvurulması önerilir.

Eğer partnerlerin yaşları ilerlediyse bu süre beklenmeden müdahale edilebilir. Dolayısıyla yaş ilerledikçe infertilite görülme olasılığı daha yüksektir. Günümüz toplumunda görülmesi çok seyrek olmamakla birlikte, yüksek de değildir. Çeşitli tanı ve tedavi uygulamalarıyla partnerlerin çocuk sahibi olması çoğu zaman mümkün kılınabilir. Kısırlık hem erkek hem kadın kaynaklı gerçekleşebilir ve bambaşka sebeplerden kaynaklı olabilir.

İnfertilite, Kısırlık Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Özellikle genç yaşlardaki partnerler sağlıklı bir cinsel hayat ile 1 yıl içinde gebelik haberini alırlar. Gebeliğin görülmediği durumlarda türlü tedavi uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda yaş ilerlemesi infertiliteye sebep olmakta ve ilerlemiş yaşla beraber infertilite olasılığı artmakla birlikte, kadın bireylerde bu süreç daha hızlı gelişebilir.

Erkeklerde İnfertilite, Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte döllenme işleminin gerçekleşebilmesi için erkek bireyin sağlıklı bir şekilde bu işlevi yapabiliyor olması gereklidir. Ancak zayıf dölleme problemine sahip erkek bireylerde bu tam anlamıyla gerçekleşemediğinden gebelik gerçekleşmeyebilir. Zayıf döllemeye sebep olabilecek çok sayıda faktör vardır.

Sperm sayısında, hareketliliğinde, yapısında problemlerin olması veya menide sperm olmaması durumuyla, spermlerin dışarı çıkmadan mesane içine boşalması spermden kaynaklı nedenlerdir. Kanal tıkanıklıkları da infertiliteye sebep olabilir. Aynı zamanda inmemiş testis, çeşitli ateşli hastalıkların bıraktığı tahribat, varikosel, sifiliz, gonore, şeker, kanser, enfeksiyonlar gibi çeşitli hastalıklar da erkeklerde infertiliteye sebep olabilir.

Alkol, sigara, uyuşturucu maddeler gibi kötü alışkanlıklara sahip bireylerde kısırlık görülme riski daha fazladır. Ayrıca cinsel fonksiyon bozuklukları veya testosteron eksikliği de infertiliteye neden olabilir.

Kadınlarda İnfertilite, Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

Kadın bireylerde de ilerleyen yaş dışında çok sayıda infertilite nedeni mevcuttur. Özellikle fallop tüplerindeki tıkanıklık kısırlığın yaygın görülen bir nedenidir. Düzensiz regl, yumurtalıklarda bozulmalar veya azalmalar, enfeksiyonlar, endometriozis, polistik over sendromu, erken menopoz, miyomlar, tiroid rahatsızlıkları, kanser gibi sağlık sorunları kısırlığın diğer nedenleri arasında sayılabilir. Aynı zamanda sigara, alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar, yüksek kilo problemleri ve yüksek miktarda kafein kullanımı neticesinde de infertilite gelişimi gözlemlenebilir.

İnfertilite, Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Düzenli ilişkiye rağmen gebelik gerçekleşmemesi üzerine doktora başvuran partnerler aslında bazı belirtileri gözden kaçırıyor olabilir. Bazı durumlarda düzensiz adet döngüsü, regl dönemlerinde normalden fazla ağrı ve kanama, dikkat edildiği halde kilo alımı, tüylenme ve akne problemleri gibi hormonal sorunlardan kaynaklı belirtiler kısırlığa işaret ediyor olabilir.

Erkeklerde menide azlık, testislerde ağrı ve şişlik görülmesi, sertleşme ve boşalma problemleri gibi belirtiler bazı durumlarda kısırlığın habercisi olabilmektedir.

İnfertilite, Kısırlık Tanısı Nasıl Konur?

Kadınlarda infertilite şüphesinde regl takibi ve kan testleri ile ultrason yardımıyla süreç başlar. Fallop tüplerinin kapalı olup olmadığını öğrenmek için de röntgene başvurulabilir. Yalnızca bazı durumlarda laparoskopi ihtiyacı doğabilir. Erkeklerde ise semen analizi ile sperm hakkında detaylı bilgi elde edilmektedir.

İnfertilite, Kısırlık Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

İnfertilite kısırlık tedavisinde farklı uygulamalar mevcuttur. Günümüzde en sık başvurulan yöntem tüp bebek yöntemidir. Yöntemin seçimi partnerlerin kişisel özellikleri, tıbbi geçmişleri ve yapılan testlerden alınan verilere göre belirlenecektir.

İnfertilite, kısırlık tedavisi için ilaç uygulamaları da mevcuttur. Bu ilaçlar fertilite ilaçları olarak geçmekle birlikte, sağlıklı bir yumurtlama söz konusu olmadığında kullanılmaktadır. Aşılama tedavisi olarak bilinen inseminasyon da spermlerin rahim içine yerleştirilmesi işlemidir.

Aynı zamanda infertilite için cerrahi uygulamalar da mevcuttur. Bu cerrahi operasyonlar aracılığı ile miyom, polip gibi istenmeyen dokuların çıkarılması, rahim yapışıklıklarının önlenmesi, tıkanmış tüplerin açılması ve sperm görülmeyen erkek bireylerden cerrahi işlem ile spermler alınması gibi çok sayıda uygulama yapılabilmektedir.

Bu çok sayıdaki cerrahi müdahale için çoğu zaman laparoskopik yöntemler tercih edilmektedir. Böylece yalnızca birkaç ufak kesi yardımıyla yarasız, estetik olarak zarar vermeyecek ve kısa sürede iyileşme gösterecek müdahaleler gerçekleştirilebilir.

WhatsApp
Top