Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
İdrar yolu enfeksiyonları böbrek, üreterler, mesane veya idrar kanallarında meydana gelen enfeksiyonlardır. İdrar yolunda bakteriyel sebeplerle gerçekleşen enfeksiyonlar ile oldukça sık karşılaşılmaktadır. Üriner sistem enfeksiyonları olarak da isimlendirilen bu sorun mikrobik durumlar üzerine ortaya çıkabilir.
İdrar yoluna dışarıdan giren bakterilerin enfeksiyona sebep olması enfeksiyonların en sık görülen nedenidir. Enfeksiyon gelişimi idrar kanalındaki her bölgeyi etkileyebilir. En sık görülen idrar yolu enfeksiyonu mesane enfeksiyonudur. Halk arasında sistit olarak bilinmektedir. Üretrit ise idrarı dışarı taşınmasından görevli olan tüpte gerçekleşen enfeksiyonlardır. Piyelonefrit, doğrudan böbreklerin enfekte olmasıyla gerçekleşmektedir. İdrar yollarında görülen anormalliklerden dolayı idrarın böbreklere geri dönmesiyle gerçekleşebilir.
İdrar yolu enfeksiyonları diğer adıyla üriner sistem enfeksiyonları çok sayıda belirtiye sahiptir. Bu belirtilerin bazıları yakınma derecesinde hissedilen semptomlar olmakla birlikte farklı hastalıklarla karıştırılabilecek birtakım belirtilere de sahiptir. Başlıca semptom idrar kanalında meydana gelen tahribat nedeniyle idrar yaparken görülen ağrılı ve yanmalı hissiyattır. Aynı zamanda sık idrara çıkmak da idrar yolu enfeksiyonunun bir belirtisi olabilir.
Enfeksiyonun gelişmesiyle kişide ateş ve idrarda kan veya koyuluk görülebilir. Aynı zamanda her enfeksiyon durumunda olduğu gibi idrar esnasında kötü bir kokuyla karşılaşma ihtimali de oldukça yüksektir. İdrar yolunun diğer belirtileri arasında yorgunluk, alt karın bölgesinde ağrı, kaburgalar çevresinde ağrı, bulantı, kusma, sürekli idrar yapma isteğine rağmen az miktarda idrar sayılabilir. Daha çok kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarında ağrılı yakınmalar özellikle kadın bireylerde görülmektedir.
Sağlıklı bir bireyin idrarında herhangi bir bakteri, mantar veya virüs organizması bulunmamaktadır. Dışarıdan idrar kanallarına giren veya sindirim sistemi kaynaklı bulaşan mikroplar neticesinde idrar yolunda enfeksiyon meydana gelebilir. İdrar yolu enfeksiyonundan şüphelenildiğinde idrarın rengine dikkat edilmesi gerekir. İdrar rengi yalnızca idrar yolu enfeksiyonları için değil çok sayıda problem için bilgi verebilir. Bu nedenle öncelikle bu konuya önem verilmesi önerilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonlarının teşhis uygulamalarında ilk olarak genellikle idrar tahlili yapılmaktadır. Bu idrar tahlili tüm kanamalar, hücreler, mikroplar, proteinler ve idrarın özellikleri yönünden kapsamlı bir analiz sunacaktır. Aynı zamanda idrar kültürü alınması da bakterileri, mantarları ve bunlara bağlı problemleri teşhis etmek için başvurulan bir yöntemdir.
Doktor idrar tahlili ve idrar kültürü sonucunda farklı şüphe bulgularına rastlarsa diğer birtakım tetkiklerin yapılmasını da talep edebilir. Bunlar sistoskopi, ultrason ve bilgisayarlı tomografi olacaktır. Sistoskopi ile mesanenin ve idrar yolunun iç kısmı analiz edilebilir. Ultrason ise böbrek ve mesane için uygulanmaktadır. Bu şekilde idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilecek her türlü tahribat ya da hastalık gözlemlenebilir. Bilgisayarlı tomografi yardımıyla da idrar yolunda ayrıntılı görüntüleme yapma imkanı elde edilmektedir.
Vücut çok sayıda enfeksiyona yakalanabilir ve enfeksiyonlarda genel tedavi uygulaması antibiyotiklerdir. İdrar yolu enfeksiyonlarında da ilk önce çeşitli antibiyotik uygulamalara başvurulması gayet olağan senaryo olacaktır. Ancak yaşanan enfeksiyonun karakterine göre farklı uygulamalara da başvurulması gerekebilir.
Yalnızca idrar yolu enfeksiyonuna yakalanan bireyler değil, herkesin bol su tüketmesi önerilmektedir. Genel sağlık açısından çok sayıda faydası bulunan su hem idrar yolu enfeksiyonlarının iyileşme sürecinde etkilidir hem de bu hastalığa yakalanmamak için fayda sağlar. İdrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçmek için ayrıca kişi idrarını tutmamalı, tuvalet sonrası temizliğine önem vermeli, cinsel ilişki sonrası idrara çıkmalı ve hijyen sağlamalıdır. Genital bölgenin daima temiz tutulması ve adet döneminde pedin sık sık değiştirilmesi de oldukça önemlidir.