Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Böbrek taşları mineral ve tuzlardan oluşan sert tortulardır. Çoğu zaman idrar derişik hale geldiğinde mineraller kristalleşerek birbirine yapışır ve bu durum taşların oluşmasına neden olur. Böbrek taşlarının ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır ve kişinin böbreklerinden mesanesine kadar idrar yolunun herhangi bir bölümünde görülebilir.
Böbrek taşları kişi için oldukça rahatsızlık verici semptomlara neden olabilir ancak taşlar zamanında teşhis edildiğinde genellikle kalıcı bir hasara neden olmazlar. Duruma bağlı olarak böbrek taşı tedavisinde kişinin ağrı kesici ve bol su içmesi dışında herhangi bir şey yapmasına gerek olmayabilir. Ancak böbrek taşlarının idrar yolunda kaldıysa ya da idrar yolu enfeksiyonu mevcutsa cerrahi işlemlere başvurulması gerekebilir.
Böbrek taşları idrar yolunda tıkanmaya neden olana dek herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Tıkanma durumunda görülen semptomlar arasında sırt ve kaburga altında şiddetli ağrı, alt karın ve kasıklara yayılan ağrı, idrar yaparken yanma ve ağrı, idrar renginde değişiklik, kötü kokulu idrar, mide bulantısı ve kusma ve normalden daha sık idrara çıkma sayılabilir. Böbrek taşının yol açtığı ağrı idrar yolundan geçerken aldığı konuma göre farklılık gösterebilir. Semptomlar şiddetlendiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Üreteroskopi üroloğun vücutta herhangi bir kesi yapmadan böbrek taşlarını incelemesini ve kırmasını sağlayan bir işlemdir. Operasyon sırasında üreteroskop adı verilen ışıklı bir kamera ile idrar yolu kanalından böbreğe ulaşılır ve taşlar üreteroskopun üzerinde bulunan özel aletler ile idrardan geçebilecek parçalara ayrılır. Doktor işlem sonrasında bölgedeki şişliği azaltmak ve iyileşmeyi teşvik etmek için üretere küçük bir tüp (stent) yerleştirebilir. Stent idrarın böbrekten mesaneye rahat hareket edebilmesi için üreteri açık tutmaya yardımcı olan küçük ve sert plastik bir tüptür. Stendin vaktinde çıkarılması oldukça önemlidir. Stendi uzun süre bırakmak enfeksiyon gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.
Üreteroskopi genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Kişi işlem sonrası iki ila üç gün içinde günlük yaşamına dönebilir. Kapalı böbrek taşı ameliyatına, açık böbrek taşı ameliyatına kıyasla ciltte daha az kesi içermesi, işlem sırasında ve sonrasında daha az komplikasyon görülme ihtimaline sahip olması ve daha kısa iyileşme süresi vaat etmesi gibi avantajları nedeniyle böbrek taşı tedavisinde sıklıkla başvurulmaktadır.