BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Laparoskopik (Kapalı) Böbrek Taşı Ameliyatı

Böbrek taşları mineral ve tuzlardan oluşan sert tortulardır. Çoğu zaman idrar derişik hale geldiğinde mineraller kristalleşerek birbirine yapışır ve bu durum taşların oluşmasına neden olur. Böbrek taşlarının ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır ve kişinin böbreklerinden mesanesine kadar idrar yolunun herhangi bir bölümünde görülebilir. 

Böbrek taşları kişi için oldukça rahatsızlık verici semptomlara neden olabilir ancak taşlar zamanında teşhis edildiğinde genellikle kalıcı bir hasara neden olmazlar. Duruma bağlı olarak böbrek taşı tedavisinde kişinin ağrı kesici ve bol su içmesi dışında herhangi bir şey yapmasına gerek olmayabilir. Ancak böbrek taşlarının idrar yolunda kaldıysa ya da idrar yolu enfeksiyonu mevcutsa cerrahi işlemlere başvurulması gerekebilir. 

Böbrek Taşlarının Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşları idrar yolunda tıkanmaya neden olana dek herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Tıkanma durumunda görülen semptomlar arasında sırt ve kaburga altında şiddetli ağrı, alt karın ve kasıklara yayılan ağrı, idrar yaparken yanma ve ağrı, idrar renginde değişiklik, kötü kokulu idrar, mide bulantısı ve kusma ve normalden daha sık idrara çıkma sayılabilir. Böbrek taşının yol açtığı ağrı idrar yolundan geçerken aldığı konuma göre farklılık gösterebilir. Semptomlar şiddetlendiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Böbrek Taşı Türleri Nelerdir?

  • Kalsiyum taşları: Çoğu böbrek taşı genellikle kalsiyum oksalat taşlarıdır. Oksalat besinlerde doğal olarak bulunan bir maddedir ve günlük olarak karaciğer tarafından da üretilir. Bazı meyve ve sebzelerin yanı sıra fındık ve çikolata da yüksek oksalat içeriğine sahiptir. Diyet faktörleri, yüksek dozlarda D vitamini, bağırsak bypass ameliyatı veya çeşitli metabolik bozukluklar idrarda kalsiyum veya oksalat miktarının artmasına neden olabilir. Kalsiyum taşları bazı durumlarda kalsiyum fosfat formunda da oluşabilir. Bu taşlar migren ağrıları için alınan ilaçlardan dolayı ortaya çıkabilmektedir.  
  • Strüvit taşları: Strüvit taşları idrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyon sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu taşlar bazı durumlarda oldukça az semptom göstererek hızlı bir büyüme gösterebilir.
  • Ürik asit taşları: Ürik asit taşlarının yeterince sıvı tüketmeyen ya da çok fazla sıvı kaybeden, yüksek proteinli diyet yapan ya da gut hastası kişilerde görülme ihtimali daha fazladır.
  • Sistinüri ve sistin taşları: Bu taşlar böbreklerin belirli amino asitlerin (sistinüri) çok fazla salgılanmasına neden olan kalıtsal bir bozukluğa sahip kişilerde görülmektedir.

Böbrek Taşlarının Ortaya Çıkmasında Etkili Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Aile öyküsü: Kişinin ailesinde böbrek taşına sahip herhangi biri varsa kişide de görülme ihtimali daha fazladır. Bunun yanında kişide zaten bir veya daha fazla böbrek taşı varsa bir başka taşın ortaya çıkma ihtimalinde artış görülmektedir.
  • Dehidrasyon: Gün içinde yeterince su tüketilmemesi böbrek taşı görülme ihtimalini artırabilir. Sıcak iklimlerde yaşayan ve çok terleyen kişiler diğerlerine kıyasla daha yüksek risk altındadır. Protein, sodyum (tuz) ve şeker bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak bazı böbrek taşı türlerinin görülme ihtimalini artırabilir. Bu durum özellikle yüksek sodyumlu diyetler için geçerlidir. Kişinin beslenme programında çok fazla tuz olması böbreklerin filtrelemesi gereken kalsiyum miktarını artırması nedeniyle böbrek taşlarına yol açabilir. 
  • Obezite: Yüksek vücut kitle indeksi,  geniş bel çevresi ve ani kilo alımı böbrek taşı görülme ihtimalini artırmaktadır.
  • Sindirim hastalıkları ve cerrahi:  Gastrik bypass ameliyatı, inflamatuvar bağırsak hastalıkları veya kronik ishal kalsiyum ve su emilimini etkileyebilir ve bu durum sindirim sürecinde değişikliklere neden olabilir.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı 

Üreteroskopi üroloğun vücutta herhangi bir kesi yapmadan böbrek taşlarını incelemesini ve kırmasını sağlayan bir işlemdir. Operasyon sırasında üreteroskop adı verilen ışıklı bir kamera ile idrar yolu kanalından böbreğe ulaşılır ve taşlar üreteroskopun üzerinde bulunan özel aletler ile idrardan geçebilecek parçalara ayrılır. Doktor işlem sonrasında bölgedeki şişliği azaltmak ve iyileşmeyi teşvik etmek için üretere küçük bir tüp (stent) yerleştirebilir. Stent idrarın böbrekten mesaneye rahat hareket edebilmesi için üreteri açık tutmaya yardımcı olan küçük ve sert plastik bir tüptür. Stendin vaktinde çıkarılması oldukça önemlidir. Stendi uzun süre bırakmak enfeksiyon gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.

Üreteroskopi genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Kişi işlem sonrası iki ila üç gün içinde günlük yaşamına dönebilir. Kapalı böbrek taşı ameliyatına, açık böbrek taşı ameliyatına kıyasla ciltte daha az kesi içermesi, işlem sırasında ve sonrasında daha az komplikasyon görülme ihtimaline sahip olması ve daha kısa iyileşme süresi vaat etmesi gibi avantajları nedeniyle böbrek taşı tedavisinde sıklıkla başvurulmaktadır.

WhatsApp
Top