BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Akut veya Kronik Hidrosel

Akut veya kronik hidrosel testislerin çevresinde bulunan zarların içindeki sıvıların kontrolsüz bir şekilde birikerek testis torbalarının şişmeye başladığı durumdur. Halk tabiriyle su fıtığı olarak da bilinen hidrosel hastalığıyla birlikte testis zarlarında bulunan yaklaşık 1ml. hacmindeki sıvılar yüzlerce kat artarak şişliklerin oluşmasını sağlayabilir. Çoğunlukla yeni doğanlarda görülen bu rahatsızlık akut veya kronik olarak gerçekleşebilir.

 Doğuştan gelen sebepler dolayısıyla oluşan kronik hidrosellere ek olarak, farklı bir bölgedeki enfeksiyondan kaynaklı olarak akut hidrosel geliştiği de gözlemlenmiştir. Akut hidrosel hastalığının birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşmediği takdirde çeşitli tedavi uygulamaları hatta cerrahi operasyon gerekebilir.

Özellikle fıtık oluşumuyla paralel ilerleyen hidrosel rahatsızlıkları, bazı durumlarda birbirlerine karıştırılabilir.

Akut veya Kronik Hidrosel Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Hidroseller hem yetişkinlerde hem çocuklarda ve yenidoğanlarda çeşitli nedenlerden ötürü oluşabilir. Çocuk yaştaki hastalarda hidrosel nedeni genellikle kanal kaynaklıdır. Testisi saran yapraklar ve karnın iç zarı arasında yer alan kanalların sebepsiz bir şekilde kapanmaları hidrosel oluşumunu tetikleyebilir.

Hidrosellerin yetişkin bireylerde henüz neden ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte testis torsiyonu yani testisin dönmesi sonucu oluşabilir. Aynı zamanda testis torsiyonu, testis kanseri, testis iltihapları gibi sorunların belirtisi olarak da ortaya çıkabileceği gözlemlenmiştir. Böbrek nakli geçiren bireylerde de tek taraflı hidrosel açığa çıktığı bilinmektedir. Bu rahatsızlıklar ani bir şekilde hidrosel açığa çıkmasına sebebiyet verebilir. Bir diğer nedense kasık fıtığıdır. Özellikle kasık fıtığı operasyonlarında testis lanfetik drenajda bozulmalar meydana gelmesi hidrosel oluşumunu tetikleyecek faktörler arasındadır.

Akut veya Kronik Hidrosel Belirtileri Nelerdir?

Hidrosellerin en yaygın belirtisi testis torbalarında şişlik meydana gelmesidir. Testisi çevreleyen zarlar arasındaki sıvıların oldukça yüksek miktarda katlanarak artması hidroselleri kolayca teşhis edilebilir bir duruma sokmaktadır. Bazı durumlarda bu şişliğin meydana gelmesi çeşitli rahatsızlıklar üzerine hızla gerçekleşebileceği gibi, çoğunlukla yavaş ve ağrısız bir şekilde büyüme gerçekleşir. Oluşumu ardından doktora başvurulmalı ve doktor kontrolünde boyutu ve şiddetine göre tanı işlemleri uygulanıp gerekli tedavi uygulamalarına başlanmalıdır.

Kronik yenidoğan hidroselinde doğum esnasının ardından yapılan ilk muayenede hidrosel oluşumu fark edilir. Çoğu durumda hidrosel varsa fıtık oluşumu da çoktan gerçekleşmiştir ancak ayrı ayrı oluştuğu vakalar da mevcuttur. Dolayısıyla her durum için mutlaka biri varsa diğeri de vardır demek doğru değildir. Eğer hidroselle birlikte fıtık teşhisi de sağlandıysa fıtık için cerrahi müdahale yapılacağından ötürü, bu esnada hidrosel operasyonu da gerçekleştirilmiş olur ancak yalnızca hidrosel varlığı durumlarında anında müdahale edilmeden öncelikle takip edilerek hidroselin kendiliğinden geçmesi için zaman tanınmaktadır.

Akut veya Kronik Hidrosel Teşhisi

Testisi saran zarlar arasındaki sıvılar bazı durumlarda yüzlerce kat artabilir. Bu durum hidrosellerin fiziksel muayene ile birlikte kolayca teşhis edilebilir hale gelecektir. Aynı zamanda ışık geçirgenliği sayesinde ışıkla tanı yöntemleri de mevcuttur.

Hidrosel farklı rahatsızlıkların habercisi olabilir veya hidrosel ile birlikte eş zamanlı olarak daha ciddi hastalıklar oluşabilir dolayısıyla detaylı analiz için ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri önerilmektedir. Ultrasonografi ardından çeşitli şüpheli durumlar fark edilirse manyetik rezonans uygulamasına da başvurulabilir.

Akut veya Kronik Hidrosel Teşhisi

Yenidoğanlarda görülen hidrosel fıtık oluşumuna bağlı olarak tedavi edilmektedir. Eğer fıtık varsa doğrudan cerrahi müdahale ile hem fıtık hem hidroselin operasyonu gerçekleştirilir ancak fıtık yoksa hidrosel hastalığının kendiliğinden geçmesi için zaman tanınır. Erişkinlerde yaşanan hidrosel için de öncelikle hastalığın hangi boyutta olduğu incelenir ve genel sağlık açısından kritik bir problem yaratmadığı sürece birkaç ay beklenerek hidrosel kendi haline bırakılır.

Hidrosellerde iyileşme görülmediği takdirde cerrahi işlemlere başvurulması gerekebilir. Operasyonla birlikte iyileşme görülür ancak operasyon sonrası süreçte bir süre enfeksiyondan korunmak için ilaç desteği sağlanacaktır. Hastalar en fazla 1 ay içinde tüm aktivitelerine geri dönebilirler.

WhatsApp
Top