BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Böbreküstü Bezi Hastalıkları

Böbreküstü bezi yani adrenal bezi, vücutta çok sayıda önemli hormonun üretilmesinden sorumlu organdır ve böbreküstü bezine bağlı gelişen hastalıklar böbreküstü bezi hastalıkları olarak adlandırılır.

Böbreküstü Bezi Görevleri Nelerdir?

Böbreküstü bezi yani adrenal bez, böbreklerin hemen üzerinde yer alan ve görevi gereği iç salgı bezi olarak bilinen bir organdır. Prizma şeklindedir ve karnın arka duvarına yakın şekilde konumlanmıştır. İki katmandan oluşan böbreküstü bezleri, ilk katmanı olan iç tabaka medulla ve korteks ismindeki ikinci katman olan dış tabakadan meydana gelir.

Vücut için işlevsellik yönünden oldukça önemli çok sayıda hormon böbreküstü bezleri aracılığıyla salgılanmaktadır. Kortizol, aldosteron, epinefrin ve norepinefrin gibi hormonlar, böbreküstü bezinin tabakaları olan korteks ve medulla ile salgılanmaktadır. Aynı zamanda böbreküstü bezleri cinsiyet hormonlarının salgılanmasında da görevlidir.

Böbreküstü Bezi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Böbreküstü bezi hastalıklarında belirtiler yaşanan hastalığa göre farklılık göstermektedir. Hormonal dengede bozukluk meydana gelirse buna bağlı hastalıklar ortaya çıkar ve her hastalığın farklı belirtileri olabilir. Dolayısıyla böbreküstü bezi hastalıklarında belirti, hastalıklara göre değerlendirilmelidir. Salgılanan hormonlardan hangisinde problem olduğuna göre belirtiler farklılık gösterebilir.

Böbreküstü Bezi Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

Vücut için çeşitli işlevlerde önemli hormonların üretiminden sorumlu olan böbreküstü bezleri bazı hastalıklar karşısında tahribata uğrayabilir ve bu tahribat neticesinde tam kapasitede çalışamayabilirler. Tam kapasitede çalışamayan böbreküstü bezleri de üretmeleri gereken hormonları sağlıklı bir böbreküstü bezi gibi üretemez ve dolayısıyla işlevselliklerinden ödün verirler. Bu sebepten ötürü böbreküstü bezi hastalıklarında erken teşhis önemlidir.

Kişi çeşitli yakınmalar ve şikayetlerle doktoruna başvurduğunda yaşadığı semptomlar hakkında doktorunu bilgilendirmelidir. Doktor aldığı bilgiler ve fiziksel muayene bulgularıyla böbreküstü bezlerinde herhangi  sorundan şüphelenirse birkaç farklı teşhis uygulamasına başvurulması gerekebilir.

Ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir ancak net teşhis için etkili bir yöntem değildir. Bu sebepten ötürü çoğunlukla manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi testlerine başvurulmaktadır. Elbette yaşanan hastalığa göre bu teşhis uygulamasından sonra detaylı analiz gerekebilir. Bu gibi durumlarda sintigrafi de böbreküstü bezi hastalıklarını incelemede kullanılabilir.

Böbreküstü Bezi Hastalıkları

Böbreküstü bezlerini etkileyen veya doğrudan böbreküstü bezi kaynaklı çok sayıda rahatsızlık vardır. Ancak en ciddileri Addison ve Adenoma hastalıklarıdır. Ancak adrenal hiperplazi, adrenal cushing sendromu, primer hiperaldosteronizm, feokromositoma, adrenokortikal karsinoma gibi farklı hastalıklar da mevcuttur. Bu hastalıkların bir kısmı Adrenal Adenoma üzerinden gerçekleşmektedir.

Addison Hastalığı

Addison hastalığı, vücudun ihtiyacı olan bazı hormonların böbreküstü bezlerince üretilememesi hastalığıdır. Böbreküstü yetmezliği olarak da açıklanabilir çünkü böbreküstü bezinin ürettiği hormonlarda böbreküstü bezinin işlevlerini kaybetmesi üzerine bu problem gerçekleşir. Addison hastalığı farklı hastalıklardan kaynaklı olarak oluşabilir.

Yorgunluk, iştah ve kilo kaybı, bayılmalar ve tansiyon düşüklüğü, tuz tüketme isteği, karın ağrısı, bulantılar, kusma, düşük kan şekeri, pigmentasyon, yapılan aktiviteye göre az terleme, kas ve eklem ağrıları, öfke kontrolünde güçlük, depresyon veya psikolojik rahatsızlıklar, kıllanmada azalma gibi belirtilere sahip olan addison hastalığı; çeşitli laboratuvar testleriyle teşhis edilebilir. Ayrıca bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile de tanı çalışmaları yapılabilir. Hastalar, hormon replasmanı olarak da adlandırılan hormon tedavisi ve özel bir diyetle sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler.

Adenoma Hastalığı

Adrenal kitle olarak adlandırılan böbreküstü bezi tümörleri kaynaklı oluşan hastalığa Adenoma adı verilmektedir. Çoğunlukla rastlantısal olarak ortaya çıkan bu tümörler adrenal insidenteloma olarak da adlandırılır.

Bazı böbreküstü bezi hastalıklarının temelinde de adrenal adenoma yatıyor olabilir. Cilt problemleri, kilo problemleri, kan basıncı problemleri, tansiyon problemleri başta olmak üzere çarpıntı, terleme, ağrılı süreçler, kıllanma, çatlak oluşumu, erkeklerde memelerde büyüme gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkarabilir. Bu rahatsızlıklar adenomanın sebep olduğu çeşitli hormonal rahatsızlıklar temellidir.

Adenoma hastalığı bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi görüntüleme uygulamaları ile saptanabilirler. Teşhis kan ve idrar tetkikleriyle desteklenmelidir. Ayrıca bu testlere ek olarak çeşitli laboratuvar analizleri yapılabilir. Adenoma bazı durumlarda çeşitli medikal uygulamalarla tedavi edilebilmekle birlikte kesin çözüm genellikle cerrahi operasyonlardır.

WhatsApp
Top