Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Jinekoloji kadın üreme sistemi ile ilgilenen tıp dalıdır. Jinekologlar hamilelik ve doğum, kadın hastalıklarına neden olan enfeksiyonlar, adet düzensizlikleri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, kanserler ve hormon bozuklukları dahil olmak üzere üreme sisteminin çok çeşitli hastalıkları ile ilgilenmektedir.
Ergenlikten menopoza kadar bir kadının üreme organları cinsel yaşam, hamilelik, yaşlanma ya da çeşitli travmalar gibi türlü faktörler nedeniyle sürekli değişir. Jinekologlar tüm bu süreçte kadın sağlığının korunmasını, hastalığın önlenmesini ve hastalığın tedavisini amaçlayan kişiye özel bakım sunmaktadır.
Jinekoloğa kişinin herhangi bir sorun yaşamasa dahi rutin muayene için yılda en bir defa gitmesi önerilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması için yıllık smear testi veya meme anormalliklerini tespit etmek için meme taraması gibi testler bu rahatsızlıkları erken teşhis etmede ve daha büyük sorunların önüne geçmede oldukça önemlidir. Üreme sisteminde görülen kanserler yıllık tarama testleri ile çok geç olmadan önlenebilmekte veya erken teşhis edilebilmektedir. Bunun yanında çoğu kadın yaşamının bir noktasında üreme sistemi, meme sağlığı ya da hamilelik gibi jinekolojik bir durum için teşhis taramasına ihtiyaç duyacaktır.
Jinekoloğa vajinal ağrı veya rahimde anormal kanama gibi semptomlarla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden başvurulmalıdır. Hamilelik, doğurganlık, adet döngüsü ve menopoz ile ilgili konular, doğum kontrolü ve kürtaj dahil olmak üzere aile planlaması, bağlar ve kaslar dahil olmak üzere pelvik organları destekleyen dokularla ilgili sorunlar, idrar kaçırma, yumurtalık kistleri gibi üreme sisteminin iyi huylu koşulları, üreme sistemi anormallikleri ve kanserleri, üreme sisteminin acil bakımı, cinsel işlev bozukluğu ve apseler dahil olmak üzere pelvik inflamatuar hastalıklar jinekologlar tarafından tedavi edilen yaygın koşullar arasında sayılabilir.
Jinekolog her yaşta kadın hastanın yaşadığı üreme sistemi hastalıklarına bir çözüm sunabilir ancak herhangi bir semptom yaşanmasa dahi 13 ila 15 yaş arasında bir jinekoloğun ziyaret edilmesi önerilmektedir. Doktorla ilişki kurması ergenlik çağında bir gencin adet döngüsü, cinsel yaşam ve benzeri konular hakkında sorular sorarak daha rahat hissetmesini sağlar ve ileride üreme sisteminde herhangi bir rahatsızlığın belirtisini gördüğünde çok daha kolay tanıyarak ifade edebilmesine yardımcı olur. Ayrıca jinekolog uzun vadede kişinin genel refahını artıracak önemli sağlık ve yaşam tarzı konularında danışmanlık vererek kişiye rehberlik edecektir.
Hamile olan veya gebe kalmak isteyen herkes daha önce deneyimlemiş olsalar dahi hamilelik süreci ve doğum ile ilgili fetüsün nasıl geliştiği, vücudunda nasıl değişikliklerin görüleceği ya da doğumda farklı yaklaşımların artıları ve eksileri gibi birçok soruya cevap arar.
Gebelik sürecinde ne yaşayacağını bilmesi ve doğum için seçeneklerinin farkında olması anne adayının kendi ve ailesi için doğru kararlar vermesini sağlayacaktır. Bu aynı zamanda işler planlandığı gibi gitmediğinde beklenmeyen durumları yönetmeyi çok daha kolaylaştırmaktadır.
Jinekolojik muayene geleneksel olarak dış ve iç genital muayeneyi içerir. Bazı koşullar altında rektal muayene de başvurulması gerekmektedir. Jinekolojik muayene tipik olarak düz bir yüzeyde veya muayene masasında, tercihen ayak destekleriyle yapılır. Jinekolojik muayenenin çerçevesi kişinin ziyaret sebebine ve tıbbi durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genç bir kadının ilk ziyareti ise jinekoloğu ile sohbet edebilir, bazı genel sağlık bilgileri alabilir ve gelecekte ne olacağını öğrenebilir.
Jinekolojik muayene sırasında kişinin sağlık kaygıları ve yaşam tarzı hakkında dürüst davranması jinekoloğa durumu hakkında daha iyi bir fikir vererek kişiye daha iyi yardımcı olmasını sağlamaktadır. Smear testi de dahil olmak üzere jinekolojik muayene bazı durumlarda kişi için rahatsız edici olabilir ancak herhangi ağrı ve acıya neden olmaz. Kişinin jinekolojik muayene ile ilgili herhangi bir sorusu veya endişesi varsa endişeleri hakkında muayene öncesinde mutlaka doktoruyla konuşmalıdır. Jinekolojik muayene öncesi kişiden mesanesini boşaltması ya da değerlendirme için idrar örneği vermesi istenebilir.