BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Gebelik Takibi

Gebelik takibi kadının ve büyüyen fetüsünün durumunu kontrol etmek için bir jinekolog ile yapılan randevular bütünüdür. Kişinin hamileliği kesinleştikten sonra genellikle aylık olarak yapılır ve işlem gebenin muayenesini ve fetüsün büyümesinin izlenmesini içermektedir. Bu ziyaretler hastanın ve bebeğinin hamilelik boyunca olası risk ve komplikasyonlardan korunmasını sağlamada önemli bir rol oynar. 

Gebelik takibi sağlıklı bir gebeliğin önemli bir parçasıdır. Ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinin erken teşhis edilmesini sağlayarak birçok sorunun tedavi edilmesine ve farklı sorunların ortaya çıkmasının önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Gebelik takibi için kişiye doktoru tarafından bir program verilecektir. Kişi 35 yaşın üzerindeyse ya da şeker hastalığı veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına sahipse randevular sıklaşabilmektedir. 

İlk Ziyaret

İlk ziyaret yaklaşık 8 ila 10. haftalar arasında yapılmaktadır. Bu ziyarette öncelikle ağırlık ve boy ölçülür. Doktorun anne adayına bir dizi öneride bulunduğu, ilk laboratuvar ve ultrason testini içeren  önemli bir randevudur.

Gebelik takibinin ilk ziyaretinde doktor gebenin adet döngüsü, jinekolojik geçmişi ve önceki gebelikleri hakkında çeşitli sorular soracaktır. Bunun yanında kişi toksik maddelere maruz kalma, sıtma ve tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğü yerlere seyahat etme ya da ev içi istismar, kürtaj veya uyuşturucu kullanımı gibi hassas durumlar yaşadıysa mutlaka doktoruyla paylaşmalıdır. Bu davranış doktorun kişi ve bebeğiyle en iyi şekilde ilgilenmesine yardımcı olur.

Gebelik Takibi Ne İçerir?

Gebelik takibi ilk üç aylık dönem boyunca kan testleri, ultrason, fiziksel muayene ve yaşam tarzı hakkında türlü konuşmaları içermektedir. Düşük ve orta riskli gebeliklerde gebelik takibi başlangıçtan itibaren yaklaşık ayda bir kez yapılmaktadır. Her ziyarette ağırlık ve kan basıncı izlenir. Yüksek ve çok yüksek riskli gebeliklerde ise ziyaretler daha sık yapılmakta ve kişinin tıbbi durumuna bağlı olarak özel testlere başvurulmaktadır. 

Gebelik takibinde tipik olarak anne adayının kan basıncı kontrol edilir, kilosu ölçülür ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi için alması gereken kilo alımının belirlenmesi için vücut kitle indeksi hesaplanır. Bunun yanında pelvik muayene ve memelerin, kalbin, akciğerlerin ve tiroidin de muayeneleri de dahil olmak üzere fiziksel muayeneye başvurulabilir. 

Gebelik sürecinde kan uyuşmazlığı zamanında teşhis edilemediğinde ciddi sorunlara yol açabilir. Rh faktörü kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan spesifik bir proteini ifade eden kalıtımsal bir özelliktir. Annenin Rh negatif ancak bebeğin Rh pozitif kanı olduğunda kişinin gebelik süresi boyunca özel bir bakıma ihtiyacı olabilir.

Hemoglobin, hücrelerin akciğerlerden vücudun diğer bölgelerine oksijen taşımasını sağlayan ve kırmızı kan hücrelerinde bulunan demir açısından zengin bir proteindir. Düşük hemoglobin seviyeleri aneminin bir işaretidir. Anemi gebenin kendini çok yorgun hissetmesine neden olabilir ve hamilelik sürecini olumsuz etkileyebilir.

Gebelik takibinde kişinin enfeksiyonlara karşı bağışıklığının kontrol edilmesi de oldukça önemlidir. Bunun yanında hepatit B, sifiliz, bel soğukluğu ya da HIV gibi hastalıkların bulunup bulunmadığını tespit etmek için kan testlerine başvurulabilir. 

Doğum öncesi testler bebeğin sağlığı hakkında da değerli bilgiler sağlamaktadır. Down sendromu gibi bazı fetal genetik anormallikleri taramak için ultrason veya kan testleri içerebilecek çeşitli doğum öncesi genetik tarama testleri de gebelik takibi sürecinde uygulanmaktadır.

Gebelik takibinde doktor beslenme ve doğum öncesi vitaminlerinin önemi konusunda gebeyi bilgilendirecektir. Bunların yanı sıra egzersiz, diş bakımı, aşılamalar, hamilelik sırasında seyahat ya da ilaç kullanımı gibi endişeler hakkında gebenin sorular sorması için bu randevular ideal zamanlardır. Hamileliğinin erken dönemlerinde kişi memelerinde hassaslık ve şişme ya da sabah bulantısı gibi durumlarla karşılaşabilir. Bu rahatsızlıklar şiddetlendiğinde ya da kişi kanama gibi farklı sorunlar ile karşılaştığında vakit kaybetmeden doktoruna başvurmalıdır.

WhatsApp
Top