ANASAYFA > Kadın Hastalıkları ve Doğum > Yardımcı Üreme Teknikleri
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Yardımcı üreme teknikleri kısırlık sorunu görüldüğünde gebeliğin sağlanmasına yardımcı olmak için uygulanabilecek birkaç farklı tedavi yöntemini tanımlamak için kullanılan şemsiye bir terimdir. Bu nedenle çok çeşitli üreme sorunlarının tedavilerini kapsar.
Kısırlık tanısı genellikle yaklaşık 12 aylık korunmasız cinsel ilişki sonrası gebeliğin görülmemesi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda bazı durumlarda hamilelik görülebilir ancak tekrarlayan düşüklerle sonuçlanabilir. Bu durum da kısırlık olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde kısırlık sorunları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır, erkekleri ve kadınları eşit oranda etkiler. Kadınlarda görülen kısırlığının iki önde gelen nedeni çocuk doğurmada gecikme ve tıkalı fallop tüpleridir.
Aşılama tedavisi yardımcı üreme teknikleri arasında en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Erkekten spermin alınmasını, laboratuvarda hazırlanmasını ve bu spermin yumurtlama zamanına yakın kadın rahmine yerleştirilmesini içerir. İşlem gerçekleştirilmeden önce fallop tüplerinin açıklığı test edilmelidir.
Aşılama tedavisinde erkekten mastürbasyon yoluyla alınan sperm örnekleri doktor tarafından özel bir prosedürden geçirilmektedir. Sonrasında rahim ağzına küçük ve ince bir tüp olan kateter yerleştirilir. Bu işlem kişide herhangi bir ağrı ya da acıya neden olmamaktadır. sonrasında işlemden geçmiş sperm kateter yoluyla rahim içine transfer edilmektedir.
Aşılama tedavisi sonrası doktor kişiden bir süre uzanmasını isteyebilir ya da hemen ayağa kalkılabilir. Her iki durumda da ayağa kalkarken endişelenecek bir durum söz konusu değildir, işlem sırasında sperm doğrudan rahim içine aktarılır.
Aşılama tedavisinin başarı oranı kısırlığın nedenine ve kişinin yaşına göre değişiklik gösterecektir. Tüp bebek tedavisine kıyasla daha düşük başarı oranına sahiptir ancak kısırlığın nedenine ve kişinin koşullarına bağlı olarak aşılama tedavisi daha iyi bir seçenek olabilir.
Tüp bebek tedavisi yardımcı üreme teknikleri arasında en çok bilinen prosedürdür. İşlem kadından alınan yumurtaların ve erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesini içerir. Embriyo ilk gelişim aşamalarını laboratuvar ortamında geçirdikten sonra anne adayının rahmine yerleştirilir. Tüp bebek tedavisinde yüksek dozda doğurganlık ilaçlarına başvurulmaktadır.
Tüp bebek ameliyatının birçok adımı vardır ve tüm sürecin tamamlanması yaklaşık birkaç ay sürer. Bazen ilk deneme başarı ile sonuçlanır bazı durumlarda ise işlemin tekrarlanması gerekebilir. Kısırlık tedavisinde tüp bebek yöntemi gebelik şansını yüksek oranda artırmaktadır ancak bu durumun garantisi yoktur. Herkesin bedeni farklıdır ve tüp bebek tedavisi herkes için işe yaramayabilir.
Tüp bebek tedavisinde ilk adım yumurtalıkların döllenmeye hazır yumurtalar üretmesine yardımcı olmak için birkaç ay boyunca doğurganlık ilaçlarının kullanılmasıdır. Hormon seviyelerini ölçmek ve kişinin yumurta üretimini takip etmek için düzenli ultrason ve kan testlerine başvurulabilir.
Yumurtalıklar yeteri kadar olgun yumurta ürettiğinde doktor yumurtaları alır, bu küçük bir cerrahi işlemdir. Vücudun içini görmek için bir ultrason kullanan doktor bir kateter yardımıyla işlemi gerçekleştirir.
Alınan yumurtalar ve erkekten alınan sperm hücreleri labaratuvar ortamında döllenmenin gerçekleşmesi için birleştirilmektedir. Hareket kabiliyeti düşük spermlerin doğrudan yumurtaların içine enjekte edilmesi gerekebilir. Yumurta alımından yaklaşık 3 ila 5 gün sonra labarotuvar ortamındaki embriyo veya embriyolar rahme yerleştirilir.
Embriyolardan herhangi biri rahme tutunduğunda gebelik gerçekleşir. Embriyo transferi ağrılı bir işlem değildir. Embriyo transferinden sonra günün geri kalanında kişi dinlenmelir. Ertesi gün günlük yaşamına dönebilir. Ayrıca embriyo transferinden sonraki ilk 8 ila 10 hafta boyunca türlü ilaçlar kullanılması gerekebilir. Hormonlar embriyonun rahme tutunması kolaylaştırmaktadır.
Tüp bebek tedavisi de tüm prosedürler gibi türlü riskler ve yan etkiler taşımaktadır. Bu risk ve yan etkiler arasında şişkinlik, kasılma, memelerde hassasiyet, baş ağrısı, ilaçlara reaksiyon, kanama ve enfeksiyon sayılabilir.
Tüp bebek tedavisi hem anne adayı için hem de ailesi için duygusal açıdan oldukça zorlayıcı olabilir. Birçok kişi süreç boyunca depresyon ve endişe ile mücadele eder. Bu nedenle bu sürecin deneyimli doktorlar tarafından yönetilmesi oldukça önem taşır.