ANASAYFA > Göğüs Hastalıkları > Solunum Fonksiyon Testleri ve Allerji Testleri
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Solunum fonksiyon testleri akciğer fonksiyon testleri olarak da bilinmektedir ve temelde akciğerlerin çalışma potansiyelini denetlemek amacıyla yapılmaktadırlar. Özellikle nefes darlığı gibi yakınmaları olan hastaların yaşadıkları problemin altında yatan sebebi araştırmak için solunum fonksiyon testlerinden yararlanılır. Yani hastalıkların teşhis uygulamaları için yürütülen laboratuvar çalışmalarıdır. Astım, Koah, akciğer dokusunun sertleşmesi gibi bazı hastalıkların teşhis uygulamalarında da solunum fonksiyon testlerinden faydalanılmaktadır. Yalnızca teşhis amaçlı değil, halihazırda hastalığı bilinen ve ameliyat olacak hastaların ameliyat öncesi tetkikleri esnasında da solunum fonksiyon testlerinden yararlanılabilir.
Alerji testleri ise bireylerin yaşadığı birtakım reaksiyonel yakınmaların tespit edilmesi üzerine uygulanır ve kişinin alerjik bir durum taşıyıp taşımadığını belirleme amacıyla yapılır.
Çeşitli yakınmalar üzerine doktora başvurulduğunda veya farklı hastalıkların akciğerler üzerinde yarattığı etkinin tespiti incelenmek istendiğinde doktor solunum fonksiyon testlerini talep ederek akciğer çalışma potansiyelini analiz etmek isteyebilir. Bu solunum fonksiyon testleri ile akciğeri etkileyen durumun şiddeti araştırılır, teşhis çalışmaları yapılır ve uygun tedavi süreci başlatılır.
Astım, kronik bronşit, amfizem, akciğer sertleşmesi, bronşektazi ve Koah gibi hastalıklar solunum fonksiyon testleriyle tespit edilebilirler.
Solunum fonksiyon testi öncesi kişi öncelikle kullandığı ilaçlar hakkında doktoruna detaylı bilgi aktarımı sağlanmalı ve durdurulması gereken ilaçların alımına mutlaka ara vermelidir.Testten önce hafif yemekler tercih edilmeli, kafeinli içeceklerin yanı sıra çikolata veya sigara gibi ürünler tüketilmemelidir.
Solunum fonksiyon testlerinin oluşturduğu tehlikeli komplikasyonlar yoktur ve oldukça güvenilir yöntemler içerir, bazı hastalar özel sebeplerden ötürü baş dönmesi veya baygınlık gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirler. Eğer halihazırda astım hastalığıyla mücadele ediliyorsa solunum fonksiyon testi esnasında astım tetiklenmesi mümkündür. Test esnasında her solukta alıp verilen hava miktarı ölçülür. Cihazın önünde oturan hastalar dudakları arasına ağızlığı alır ve burun bir kıskaç yardımıyla kapatılır.
Solunum fonksiyon testi sırasında kişinin teknisyen talimatları ile nefes alıp vermesi, hızla derin nefes alıp vermesi talep edilir ve tüm nefesini boşaltması istenir. Doktor yönlendirmesi ile ilaç kullanımı önerilebilir ya da işlem esnasında kişinin çeşitli gaz karışımlarını içine çekmesi istenebilir. Bu işlem akciğer fonksiyonlarını test etmek amacıyla yapılmaktadır.
Alerji testinde ilk adım hastanın öyküsünün iyi dinlenmesi ve buna uygun olarak sürecin başlatılmasıdır. Çünkü alerjiler birbirinden çok farklı olabilir ve her birinin farklı çeşitlerde testleri bulunmaktadır. Doğru saptama için doğru şüpheler üzerinden hareket edilmesi gerekmektedir. Çoğunlukla solunum yolu alerjileri, gıda alerjileri, arı alerjileri, ilaç alerjileri, deri alerjileri, egzamalar gibi rahatsızlıklar için alerji testleri uygulanmaktadır. Yaygın olarak kullanılan alerji testleri Prick yani epidermal test, Intradermal test, Yama testi yani Patch ve kan testleridir.
Pick Epidermal Test ile solunum yolu alerjileri ve gıda alerjilerini tespit etmek, aynı zamanda lateks gibi malzemeler ve bazı ilaçların alerjilerini tespit etmek mümkün olabilir. Intradermal Test uygulama alanları Pick Epidermal test ile büyük oranda aynıdır. Yalnızca tetkik yöntemleri ve bu bağlamda kullanılan alerjenler değişiklik gösterir.
Yama Testi her ikisinden de farklı olmakla birlikte, değerlendirme süreci de daha uzun bir testtir. Temas egzaması gibi rahatsızlıklarda egzama probleminin altındaki sebepler aranmaktadır.
Kan Testleri ile bağışıklık sisteminin tahmin edilen alerjik malzemeye verdiği tepki olarak ortaya çıkan, kandaki antikorun miktarı ölçülür. Bunların dışında gıda testlerinde kesin bir teşhis uygulaması için besin yükleme testi yapılabilir. Özellikle alerjik rinit hastalığının tanı uygulamalarında başvurular nazal endoskopi, nazal smear ve deri testleri de bu kapsamda değerlendirilmelidir.