BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Astım Tanı ve Tedavisi

Astım hastalığı hava yollarında hassasiyetin artması sebebiyle ortaya çıkan bir hastalıktır ve astımın önüne geçmek, astımla birlikte gelen yakınmaları azaltmak veya iyileştirmek amacıyla çok sayıda astım tanı ve tedavi uygulaması geliştirilmiştir.

Hem küçük hem de büyük havayollarının etkilendiği astım hastalığında, öksürük ve hırıltı da hissedilen yakınmalar arasındadır. Astım hastalığı her yaştan ve gruptan insanda görülebilir ancak çocukluk çağlarından itibaren ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Günümüzde alerjik hastalıkların artmasıyla beraber astım rahatsızlığı da daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Hastalığın görülmesinde artış yaşanmasının sebepleri arasında akarlar gibi alerjenlerin çoğalması, kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve ev tozları gibi faktörler sayılabilir.

Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım hastalığı gerçekleştiğinde ataklarla beraber kendini göstermektedir. Bu astım ataklarını hastalar hava yollarında daralmalar olduğu için kriz şeklinde yaşamaktadırlar. Hava yollarında yaşanan bu problem neticesinde de bronşlarda iltihap bulunur ancak bu bronş iltihaplanması mikrobik değildir. Astım hastalığının oluşması da aslında bu iltihaplanma ile bağlantılıdır çünkü bronşlarda salgılamanın artması ve bronş duvarının kasılmasına sebep olur. Bu da hastalarda kriz şeklinde gelen astım ataklarına sebebiyet verir. Toz, duman, koku, polen gibi durumlar astımı tetikleyebileceği gibi alerjik bir durum olduğu takdirde alerjik durumlar üzerinden de ataklar gelişebilir.

Alerjik astım ise sıklıkla bahar aylarında kendini gösteren, alerjik rinit ile paralel ilerleyen alerjik reaksiyonlar üzerinden gelişen astım hastalığıdır.

Astım Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Astım hastalığı ailede bir astım öyküsü olmasıyla birlikte taşınmış olabileceği gibi kişinin yaptığı meslekle de ilgili olabilir. Solunum sisteminin çok fazla tozlu veya kimyasal süreçlerin yaşandığı ortamlardaki havaya maruz kalması astım hastalığını tetikleyebilir. Çocukluk çağında sıklıkla ortaya çıkan astım henüz bebeklik döneminde yaşanan bazı durumlardan kaynaklı gelişebilir. Bunlar bebeklik döneminde alerjenlerle çok içli dışlı olunması ve bebeklik döneminde geçirilen şiddetli solunum yolu hastalıklarıdır.

Bu nedenlerin yanında annenin hamilelik döneminde sigara içimine devam etmesi de bebeğin henüz anne karnında bu hastalığın temellerini atmasına sebebiyet verebilir. Çok fazla sigara içilen ortamlarda bulunmanın da astım oluşumunda etkisi büyüktür.

Astım Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Astım hastalığı bireylerin normal anlarında kendini hissettiren bir rahatsızlık olmamakla birlikte, atak şeklinde gelen astım krizi esnasında ciddi yakınmalar ortaya çıkarır. Bu atakların öncesi ve sonrası dönemlerinde de kişiler rahatsızlık hissederler. Bunun sebebi astım tetiklenmesi ile bronşlarda ödem ve salgı süreçlerinin ortaya çıkmasıdır. Bu sebeple öksürük, nefes darlığı, göğüste ağrı gibi yakınmalar ortaya çıkar. Bu yakınmalar gece veya sabaha karşı daha da yoğun olarak hissedilir. Öksürükler gıcık gibi, kuru ve balgamsız şekilde gelişir ve bazı durumlarda kendiliğinden geçerken bazen hastaneye başvurulmasını gerektirebilir. Soluk alıp verirken hırıltı veya ıslık sesi gibi durumlar gözlemlenebilir.

Astım Teşhisi Nasıl Konur?

Öncelikle doktora başvuran kişinin rahatsızlıklarının öyküsü doktor tarafından dinlenir ve fiziksel muayene ile süreç başlar. Astım hastalığına ait belirtiler içeren sorulara cevap aranır. Eğer astım krizi olduğu esnada acil olarak hastaneye başvurulduysa astım hastalığının tanı süreci oldukça kolay olmaktadır. Ancak fonksiyon testi, alerji testi, burun salgı testi ve akciğer grafiki gibi tetkikler üzerinden net sonuca ulaşılabilir.

Astım Tedavisi

Astım tedavisinde medikal yollardan uygulanan tedavi süreçleri mevcuttur ve bu tedavi süreci hastanın yaşadığı astımın şiddetine göre değerlendirilerek hazırlanmalıdır. Alerjik astım durumu söz konusuysa alerji tedavisi içeren ilaçlar üzerinden tedavi süreci başlar. Astım krizleri hastalarda baş edilmesi zor süreçler doğurduğu için bu esnada kullanmak üzere solunum yolu spreyleri önerilir. Kortizon tedavisi astım tedavi uygulamalarında yer tutmaktadır ve hem sprey şeklinde hem de ağızdan uygulanabilir. Elbette astım hastalarının hayat tarzlarında değişikliğe giderek kendileri için daha konforlu bir yaşam süreci oluşturmaları gerekmektedir.

WhatsApp
Top