BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Protez Uygulamaları

Protez uygulamaları hastanın dişlerinde eksiklikler varsa gülüşündeki boşlukları doldurmanın birçok yolundan biridir.

Diş protezlerine çürük, travma veya çeşitli hastalıklar nedeniyle kemik yapısında dejenerasyon meydana geldiğinde başvurulmaktadır. Bireyin ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre kısmi ya da tam gibi en uygun protez uygulamasına karar verilecektir. Her hastanın imkânlarına, gereksinimlerine ve tıbbi durumuna göre uygulanacak farklı protez uygulamaları bulunmaktadır. 

Protez Uygulamaları Kimler için Uygundur?

Genel olarak kaza, hastalık, yaşlılık ya da kötü ağız bakımı gibi çeşitli nedenlerden dolayı kısmi veya tam diş kaybına uğramış her yaştaki bireyler, diğer tedavi yöntemlerin kişinin tıbbi durumu nedeniyle sakıncalı olduğu kişiler veya mevcut diğer tedavi planlarını dikkate almak için yetersiz çene kemiği yoğunluğuna sahip kişiler diş protezi için uygun kişilerdir.

Protez Türleri Nelerdir?

Protez türleri genel olarak sabit ve hareketli protezler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Reçineden yapılan takma dişler en basit ve en uygun seçenek olarak işlev görmektedir. Bireyin bir veya birkaç diş eksik olduğunda çıkarılabilir kısmi protezler kullanılır. Protez sağlam dişlere özel tokalar kullanılarak takılmaktadır.

Tam diş protezlerinin amacı ise kişinin geriye sağlam dişi kalmadığında üst ve alt çenesindeki tüm eksik dişleri değiştirmektir. Dişsiz bölge ile protez tabanı arasında oluşan emme kuvveti protezi tutmaya yardımcı olur. Bu tür protezlerin ağızda tutulması ve sabitlenmesi kimi zaman kişi için zorlayıcı olabilmektedir.

Çıkarılabilir kısmi takma dişler ise konuşmayı engellemeyen ve mümkün olduğunca az yer kaplayacak şekilde özel olarak tasarlanmış ince bir metal çerçeveye sahiptir. Çıkarılabilir kısmi protezler  sağlıklı dişlere klipsler veya hassas bağlantılarla tutturulur. Bu tip diş protezleri çiğneme yükünü sadece mukoza ile değil kalan tüm sağlıklı dişlerle paylaştığı için kişiye daha sağlıklı bir çiğneme ve konuşma işlevi vaat etmektedir.

Kısmi Diş Protezi

Hastanın çok fazla diş eksikse ancak sağlıklı dişleri de bulunuyorsa kısmi diş protezi iyi bir seçenek olacaktır. Günümüzdeki protez uygulamaları ile dişlerde işlevsellik ve estetik bir görünüm elde etmek mümkündür.

Tam Diş Protezi

Bireyin tüm dişleri eksik olduğunda tam diş protezine başvurulmaktadır. Diğer yöntemlerin mümkün olmadığı durumlarda tam diş protezi alternatif bir ekonomik çözüm olabilmektedir.  Bireyin daha rahat bir tedavi süreci geçirmesine yardımcı olmak için tam diş protezinin hazırlık sürecinde geçici bir protez kullanması önerilebilir.

Diş Protezinden Beklenen Sonuçlar Nelerdir?

Diş protezleri dişlerinden birkaçını ya da tamamını kaybeden kişilerin yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Normal çiğneme işlevini kişiye geri kazandırmak, kalan sağlıklı dişlerin boş alanlarda kaymasının önüne geçerek stabilite sağlamak, bireyin konuşma yetisini iyileştirmek ve estetik bir görünüm elde etmek diş protezinden beklenen sonuçlar arasında sayılabilir.

Diş Protezlerinin Dezavantajları Nelerdir?

Diş protezleri ile yemek yemek kişide rahatsızlığa neden olabilir, yemekten sonra protezin temizlenmesi için çıkarılması gerekebilir. Kısmi diş protezin tutturma kancalarında plak oluşumu görülmesi normaldir. Bu nedenle iyi diş hijyeni sağlamak ve diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmeye devam etmek önemlidir. Kısmi diş protezinin kancaları bazı durumlarda görünür olabilmekte ve bu durum kişiyi estetik açıdan rahatsız edebilmektedir. 

Diş protezi ağız içinde dengesiz olduğunda kişi için rahatsızlık verici olabilir. Protez takıldıktan sonraki ilk birkaç ay biraz daha zorlayıcı geçebilmektedir. Bu sorunların görülme ihtimalini en az indirmek adına diş protezi uygulamalarının alanında uzman hekimler tarafından yapılması oldukça önemlidir.

WhatsApp
Top