BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Diş Çekimi

Diş çekimi işlemi olası komplikasyonları önlemek için sorunlu bir dişin ağızdan tamamen çıkarılmasını içerir ve diş çürümesinden kalabalık dişlere kadar birçok nedenden dolayı diş çekimine başvurulması gerekebilir. Ortodontik tedaviye ağız yapısını hazırlamak için sıklıkla diş çekimine başvurulmaktadır, ortodontinin amacı genel olarak dişleri ağızda uygun şekilde hizalamaktır.

Diş çekiminin bir diğer nedeni enfeksiyondur. Genellikle bu durum kanal tedavisi ile tedavi edilebilmektedir ancak enfeksiyon antibiyotik ve kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek kadar şiddetli olduğunda enfeksiyonun yayılmasını önlemek için diş çekimine başvurulması gerekebilir. Bunun yanında kişinin bağışıklık sistemi kemoterapi ya da organ nakli gibi türlü nedenlerden dolayı tehlike altındaysa dişteki enfeksiyon riski dahi dişin çekilmesi için yeterli bir neden olabilmektedir. 

Diş Çekimi İşlemi Ne İçerir?

Diş çekimi gerçekleşmeden önce diş hekimi herhangi bir ağrı hissetmemesi için dişin çıkarılacağı alanı uyuşturmak için kişiye lokal anestezi uygulayacaktır. Bazı durumlarda genel anesteziye başvurulması gerekebilir. İşlem sırasında diş hekimi dişi saran diş eti ve kemik dokusunu keser ve dişi tutarak çene kemiğinden ve onu yerinde tutan diğer bağlardan gevşetmek için hafifçe ileri geri sallar. Çekilmesi zor bir dişin parçalar halinde çıkarılması gerekebilir.

Diş çekimi gerçekleştikten sonra yuvasında genellikle bir kan pıhtısı oluşur. Diş hekimi gazlı bezi bölgeye yerleştirerek kanamayı kontrol altına almak için kişiden hafifçe ısırmasını isteyecektir. Bazı durumlarda diş hekiminin bölgeye dikiş atması gerekebilir. Bu dikişler genellikle kendiliğinden erimektedir. 

Diş Çekimi İşleminin Riskleri Nelerdir?

Diş çekimi işlemi oldukça güvenilir bir prosedür olmakla birlikte nadiren de olsa kan dolaşımına zararlı bakterilerin girmesine neden olabilir. Diş eti dokusu da enfeksiyon riski altındadır. Enfeksiyon için kişiyi yüksek risk altında bırakan bir durum söz konusu ise diş çekiminden önce ve sonra antibiyotik kullanması gerekebilir. Kişi bağışıklık sistemi sorunlarına, kalça protezi gibi yapay eklemlere, siroz gibi karaciğer hastalıklarına ya da türlü kalp hastalıklarına sahipse diş çekimi öncesinde bu durumu mutlaka doktoruyla paylaşmalıdır.

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süresi

Diş çekimi işlemi sonrası iyileşme genellikle birkaç gün sürmektedir. Rahatsızlığı en aza indirmek, enfeksiyon görülme ihtimalini azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için kişinin dikkat etmesi gereken bazı koşullar vardır.

Diş çekimi sonrası kanamayı kontrol altına alabilmek için kişinin diş hekiminin yerleştirdiği gazlı bezi sıkı ama hafifçe ısırması gerekir. İşlemden hemen sonra şişliği azaltmak için etkilenen bölgeye buz kompresi uygulamak faydalı olacaktır.

Diş çekimi sonrası kişinin en az 24 saat boyunca aktivitelerini sınırlandırması, ağzını kuvvetlice durulamaktan kaçınması ya da pipet kullanmaması da önem taşımaktadır. Çorba, puding, yoğurt veya elma püresi gibi yumuşak yiyecekler diş çekimi sonrasında kolay yenebilir gıdalardır. Diş çekilen bölge iyileştikçe kişi beslenmesine katı gıdalar ekleyebilir. Kanamayı önlemek için uzanırken kafanın yastıklarla desteklenmesi faydalı olabilir, düz yatmak kanamayı artırabilmektedir..

Diş çekimi sonrası kişinin dişlerini fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam etmesi enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olabilmek amacıyla önem taşır. Ancak bunlar yapılırken  diş çekilen bölgeye dikkat edilmelidir.

Diş Hekimine Ne Zaman Başvurmalıyım?

Diş çekimi sonrası anestezinin etkisi geçtikten sonra hafif derecede ağrı hissetmek normaldir ve yaklaşık 24 saat boyunca bir miktar şişlik ve kanama görülebilir. Bununla birlikte kanama veya ağrı diş çekildikten dört saat sonra hala şiddetli ise diş hekimine başvurulmalıdır. Ateş ve titreme dahil olmak üzere enfeksiyon belirtileri, mide bulantısı veya kusma, etkilenen bölgede kızarıklık, şişme veya aşırı akıntı ya da öksürük, nefes darlığı veya göğüs ağrısı görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.

Diş çekimi sonrası iyileşme süresi genellikle yaklaşık bir ila iki haftadır. Yeni kemik ve diş eti dokusu boşluğa dönüşecektir. Ancak zamanla dişlerin eksik olması kalan dişlerin kaymasına ve kişinin çiğnemesinin zorlaşmasına neden olabilir. Bu nedenle diş hekimi eksik diş veya dişleri bir implant veya takma diş ile değiştirilmesini tavsiye edebilir, köprü tedavisine başvurulması gerekebilir.

WhatsApp
Top