Arpacık Nasıl Geçer?

13 Şubat 2021

Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık göz kapağında sıklıkla çeşitli nedenlerden oluşan bir enfeksiyon türüdür. Göz kapaklarında bulunan meibomian (yağ bezi) bezlerinin tutulması ile meydana gelir. Bu bezleri göz kapağının şerit halindeki uç kısımlarında bulunur. Oluşum yerine göre farklı isimler alarak tanımlanan arpacık kişilerin gözlerinde şişliğe, batmaya, sulanmaya ve yanmaya neden olur. İltihaplı bir cilt hastalığı olan arpacığın görünüşü bir sivilceye benzer. Kirpiklerin dip kısımlarında görülen arpacık görmenin önüne geçmez ancak kişinin görüş kalitesini düşürerek yaşam kalitesine zarar verebilir. 

Arpacık Nasıl ve Neden Meydana Gelir? 

Arpacık en çok bir bakteri sebebi ile meydana gelir. Bakterinin göz kapaklarının uçlarına yerleşmesinin akabinde ilk etapta kaşıntı ve batmaya neden olur. Daha sonra küçük bir şişlik halinde meydana gelen arpacık günden güne iltihap etkisi ile büyüyebilir. Tedavisi olan arpacık bazen kendiliğinden de geçebilir. Ancak en uygunu tedavi uygulanmasıdır. Göz kapaklarında bulunan yağ bezlerinin tıkanması ile de oluşan arpacık bazen bir sivilceden çok daha fazla şişerek gözün kapanmasına neden olabilir. Burada gözün içinde bir hasar meydana gelmemektedir. Ancak göz kapağının şişmesi görüşte sıkıntıya yol açar. Kolayca tedavi edilebilen arpacık genellikle kişinin vücutsal olarak direncinin düşük olduğu zamanlarda meydana gelir. 

Gözde bulunan yağ bezlerinin göz kapaklarının göz üzerindeki hareketini kolaylaştırmak gibi bir görevi vardır. Gözün işlevinin sağlıklı bir şekilde olması için ince bir tabaka yağ ile göz kapağı ve göz yüzeyini ayıran bu yağı üreten yağ bezinin (meibomain), tıkanması ile arpacık meydana gelir. Bakterilerin sebep olabildiği arpacığın en önemli nedenlerinden biri sürekli olarak istemsizce gözlerimize temas etmemizdir. Ellerimiz bakteriler konusunda gün içinde en büyük taşıyıcı görevini görür. Göze temas eden bakteriler yağ bezleri üzerinde etki göstererek küçük ama sancılı olan arpacığı meydana getirir. Toz, kir, uzun süre çıkarılmayan göz makyajı, yağlı besinlerin fazla tüketilmesi, dengesiz beslenme gibi etkenler arpacık oluşumunu destekler. Bazı gözler enfeksiyon oluşturmaya müsait olması da arpacığa maruz kalmasına neden olur. 

Arpacık Nasıl Geçer? Korunmak için Neler Yapmalıyız? 

Ağrılı bir nokta şeklinde başlayan ve gün geçtikçe şişen arpacık kirpik diplerinde sıkça görüldüğü gibi göz kapağının altında da yer edinir. Dışarıdan bakıldığında sadece şişlik olarak görülen arpacık gözlerde sulanma ve batmaya neden olarak kişinin yaşam kalitesine direkt müdahale eden bir rahatsızlıktır. Tedavisi oldukça kolay olan arpacığın önemli olan tedavi edilmesi değil oluşmasına imkan verilmemelidir. Bu konuda göz temizliğine oldukça önem göstermemiz gerekir. Yaklaşık 1 hafta içinde uygun ilaç tedavisi ile iyileşen arpacık için hekimler damla uygulamasını da sıklıkla tercih etmekte ve uygulamaktadır. Bazı ekstrem durumlarda arpacığın bir haftadan uzun süre görülmesi ve günden güne daha fazla şişmesi ya da sertleşmesi durumunda cerrahi operasyonda uygulanabilir. Cerrahi operasyonda iltihaplı bölgede açılan kesik ile iltihabın boşalması sağlanır. Arpacık eğer gözde bir kist

oluşumuna neden olduysa uygulanan cerrahi yöntemin kapsamı genişletilebilir ancak operasyon genelde 15 20 dakika içinde tamamlanan ve bölgenin lokal anestezi ile uyuşturulması ile yapılan bir uygulamadır. 

Arpacık için uygulanan işlem ne olursa olsun sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey göz temizliğini korumaktır. Oldukça basit bir hastalık gibi görünsede göz sağlığının korunması adına arpacığın oluşumuna neden olabilecek el-göz temasında kaçınmaya özen göstermeli ve sıklıkla yüzümüzü temiz su ile yıkamalıyız.
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.