Gece Öksürük Krizi Mi Yaşıyorsunuz?

21 Ocak 2022

Özellikle kış aylarında daha yaygın olarak görülen boğaz ağrısı ve öksürük gibi şikayetler farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Virüslerin ve bakterilerin neden olduğu boğaz iltihapları nedeniyle görülen boğaz ağrısı ve öksürük, havaların soğuması nedeniyle düşen vücut direnci dolayısıyla ciddi bir hastalık süreci yaşamanıza neden olabilmektedir. Boğazın arka kısmında görülen iltihaplanma hızla bölgesel yayılım gösterebilirken, ortaya koyduğu belirtiler oldukça rahatsız edicidir. Arka kısımda görülen ve yayılımı oldukça hızlı olan bu iltihaplanma faranjit hastalığını meydana getirmektedir.

 

Faranjit ortaya koyduğu semptomlar ile hastaların hayat kalitesini hızla düşüren, yemek yemekten uykuya kadar gündelik hayatın her eylemini ciddi derecede etkileyen bir hastalıktır. Bu yüzden faranjit teşhisi alan kişilerin tedavi süreçleri derhal başlamalı, tedavi aksatılmamalıdır. Faranjit hastalığının en yaygın görülen belirtisi ise öksürük krizidir. Bu krizler özellikle gece saatlerinde daha da şiddetlenir. Gece yaşanan öksürük krizlerinin sıklığını azaltmak ve öksürük şiddetini düşürmek için ise düzenli olarak uygulanacak bazı önleyici tedbirler vardır. Ancak bu tedbirler tedavinin kendisi değil, sadece destekleyici uygulamalar olarak dikkate alınmalıdır.

 

Faranjit Belirtileri Nelerdir?

Faranjit görülen kişilerde; boğazda şiddetli batma ve acı hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğazda kuruluk, kaşıntı, boğazda yabancı bir cisim hissetme rahatsızlığı ve özellikle geceleri görülen şiddetli öksürük krizleri ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler günün her saatinde yaşam kalitesini düşürmekte ve kişiyi oldukça rahatsız etmektedir. Boğazdaki acı hissi nedeniyle yemek yemekte güçlük çeken kişiler boğazını nemli tutmak ve kolayca beslenebilmek adına sık sık çok sıcak olmayan çorba gibi sıvı besinleri tüketmeli ve bol bol su içmelidir.

 

Faranjitin ilerlediği durumlarda hastalar solunum yollarında daralma hissini de duydukları rahatsızlıkların arasında ifade etmektedirler. Bu durumda solunum güçlüğü çekmemek adına faranjit tedavisi sürerken vakit geçirilen kapalı alanların düzenli olarak havalandırılması ve hava nemlendirici yöntemlerin uygulanması çok önemlidir. Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır. Kişiler bu krizler sırasında boğuluyor gibi hissettiklerini ifade etmektedirler. Bu aşamaya gelen hastaların tedavi süreci daha titiz yürütülmelidir. Kullanılan ilaçların aksatılmaması ve uyku kalitesinin de düşmemesi adına öksürük krizi anında bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. Örneğin yatak başında su bulundurmak ve uyanık olunan sürelerde az az da olsa sıklıkla bu sudan yudumlamak, öksürük şiddetini ve boğazda meydana getirdiği tahribat etkilerini azaltmak yararlı olacaktır.

 

Geceleri Yaşanan Öksürük Krizini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Geceleri öksürük krizi yaşayan kişiler yatmadan bir süre önce yatak odalarını mutlaka havalandırmalı ve ortamdaki oksijen miktarını artırmalıdır. Bunu yanı sıra yatağın bulunduğu odaya bir hava nemlendirici cihaz alınabilir veya özellikle varsa ısıtıcıların yakınına içi su dolu bir bardak su bırakılabilir. Bu su ısının etkisi ile buharlaşarak kapalı ortamı nemlendirecektir. Bunun yanı sıra gece öksürüğü yaşamamak adına yatmadan önce boğazdaki tıkanıklık ve acı hissini yatıştıracak uygun pastillerin kullanımı da dikkate alınmalıdır. Pastiller birer ilaç niteliğinde değildir. Ancak yine de boğazdaki acı hissini azaltma konusunda etkili olacaktır.

 

Faranjitin oldukça ciddi bir hastalık olduğu unutulmamalı, tedavisi geciktirilmemelidir. Tedavinin yanı sıra hayatınızda yapacağınız değişiklikler de bu hastalığın etkilerini şiddetli yaşamamanızı sağlayarak tedavi sürecini kısaltacaktır. Faranjit tedavisini desteklemek adına hayatınızda yapacağınız en önemli değişim tütün ürünlerini bırakmak olacaktır. Birçok sağlık sorunun önüne geçeceği gibi faranjit ve benzeri hastalıkların semptomlarını da daha hafif atlatmanızı sağlayacaktır.