Yaz Ayları ile Birlikte Gelen Boğaz Ağrısı 

29 Haziran 2021

Yaz Ayları ile Birlikte Gelen Boğaz Ağrısı 

Boğaz ağrısı son dönemde tüm insanlığın etkilen coronavirus salgını semptomlarından en yaygını olarak bilinen ve gündelik hayatta sıkça görülmeye başlayan bir rahatsızlık olarak dikkatleri üzerine çekmekte. Boğaz ağrısı tıpkı covid-19 gibi virüs kaynaklı rahatsızlıkların bir semptomu olarak görülebileceği gibi bakterilerin neden olduğu hastalıklar yüzünden de etkisini gösterebilir. Bunun yanı sıra boğaz ağrısı faranjit, tonsilit (bademcik iltihaplanması) ,akciğer enfeksiyonları, reflü, boğaz bölgesinde meydana gelen tümörler, yabancı cisim yutulması, hava kirliliği, uzun süre sigara tüketilmesi ve çeşitli alerjiler sebebiyle de meydana gelebilir. En yaygın görülen boğaz ağrısı nedeni ise soğuk algınlığıdır. 

Doktora Başvurun 

Boğaz ağrısının nedeninin en doğru şekilde tespit edilmesi için ise bir kulak burun boğaz hekimi tarafından muayene olunması gerekir. Aksi takdirde nedeni doğru olarak bilinmeyen boğaz ağrısını iyileştirmek için uygulanacak yöntemler hem faydasız olur hem de gereksiz ilaç kullanımına neden olabilir. Hekim muayenelerinde fiziksel kontrol sağlar. Boğaz bölgesindeki yapı iç ve dış temaslar ile gözlenir. Bunun yanı sıra ağrının nedeninin virüs veya bakteri kaynaklı olup olmadığını kontrol etmek için hekimler sürüntü alma yöntemini kullanarak laboratuvar incelemesine başvurabilir. Yapılan muayene sonucu elde edilen verilere göre uygun ilaç tedavisi uygulanır. 

Boğaz ağrısı meydana gelen kişilerin boğaz bölgesinde rahatsızlığın kaynağına göre şişlik,ateş ve beyaz lekelenmeler meydana gelir. Boğaz ağrısı kış aylarında birçok hastalığın yaygınlaşması nedeniyle kış mevsiminde daha çok ortaya çıkan bir semptom zannedilmektedir. Ancak bu durum tamamen mevsim etkisi ile ilgili değildir. Kişinin beslenme alışkanlıkları yaz aylarında da boğaz ağrısına neden olabilir. 

Yaz Aylarında Görülen Boğaz Ağrısının Nedenleri Nelerdir? 

Yaz ayları ile birlikte gelen boğaz ağrısının başlıca sebepleri arasında serinlemek için tüketilen sıvılarda buzlu ve asitli olanların tercih edilmesi gelir. Bu tip içeceklerin ani ve çok tüketimi boğazda tahribat sağlayarak yaz aylarında sıklıkla boğaz ağrısının ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca boğaz ağrısına neden olabilecek bakterilerin yaz aylarında birçok kişi tarafından kullanılan yüzme havuzları aracılığı ile bulaşması da yaz mevsiminde boğaz ağrısı yaşayacağını tahmin etmeyen kişiler için şaşırtıcı olacaktır. 

Boğaz bölgesinde meydana gelen enfeksiyon, ağrı hissedilir hissedilmez hekim tarafından kontrol edilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır. Ayrıca meydana gelen rahatsızlıkların boğazda meydana getirdiği tahribatın giderilmesi için bol bol su tüketilmesi çok önemlidir. Boğazın hangi durumda olursa olsun nemli kalması faydalı olacaktır. Boğazda meydana gelen ağrıların bir diğer sebebi ise yaz ayları ile birlikte doğadaki birçok bitkinin tozlaşmasını ilkbahardan itibaren sürdürmeye devam etmesidir. Tozlaşma sırasında havada gezinen polenler alerjisi olan kişiler için boğaz ağrısına neden olur. Bu durumun tespiti için de mevsimsel olarak dikkat çeken boğaz ağrısı bilgisi hekim ile paylaşılmalı, alerji ihtimali göz önüne alınmalıdır. Kısacası yaz aylarında boğaz ağrısı ile karşı karşıya kalmayacağını düşünen kişiler mevsim etkisini göz ardı etmemelidir. Havaların sıcak olduğu günlerde birçok kişi vaktini evinin dışında geçirdiği için özellikle insanların yoğun olarak yaşadığı şehirlerde, toplu taşıma araçları, kapalı eğlence mekanları, havalandırma sistemi düzgün çalışmayan alışveriş merkezi ve her türlü kapalı alanda bakteri ve virüsleri kolaylıkla bünyelerine alabilirler. Dolayısıyla bunun bir etkisi olarak boğaz ağrısı yaşanması mümkün olmayan bir durum değildir. 

Yaz aylarında evlerin vazgeçilmezlerinden olan klimalar da boğaz ağrısına neden olacak soğuk algınlığı rahatsızlığı için uygun ortamı yaratabilir. Klima kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak ve doğal ortamlarda temiz hava almak, olası boğaz ağrılarının önlenmesi adına yaz aylarında oldukça faydalı olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.