Koroner Anjiyografi Gereken Durumlar Nelerdir? 

16 Mayıs 2021

Koroner Anjiyografi Gereken Durumlar Nelerdir? 

Koroner anjiyografi bir tanı koyma yöntemidir. Koroner arterde yaşanan rahatsızlıklarda ilgili durumun tespiti için uygulanan bir görüntüleme yöntemidir. Anjiyo yapabilmek için kişinin bazı belirtileri barındırması gerekir. En genel tanımıyla kalp krizi ya da kalbin yeterli seviyede beslenmesine engel olan koroner arter tıkanıklığı ya da daralması durumunun tespiti için anjiyografi tercih edilen bir tanı koyma, gözlemleme uygulamasıdır. Koroner arter tıkanıklığı yaşayan kişiler çeşitli rahatsızlıklar duyarlar. Göğüste ağrı, batma hissi, göğüste basınç hissetme hali gibi belirtiler gösteren kişilerin arterde yaşanan daralma ya da tıkanıklık durumunun tespiti için önce net şikayetlerin olması gerekir. Doğru cerrahi müdahale ve tedavi yönteminin uygulanması için kalple ilgili başka bir sorun mu var; yoksa durum koroner arter tıkanıklığından mı kaynaklanıyor, bu durum en hızlı şekilde tespit edilmelidir. Akabinde hastaya ihtiyacı olan müdahale uygulanacaktır. 

Koroner Anjiyografiye Ne Zaman Başvurulmaktadır? 

Koroner anjiyoplasti işlemi için eğer hasta bilinen belirtileri yaşıyorsa çeşitli testler ve sorun olan bölgede görüntülemeler yapılmalıdır. Efor testinde rastlanan veriler, şiddetlenen göğüs ağrıları ve daha acil durumlarda rastlanan kalp hastalıklarının yaygın belirtilerini yaşayan kişiler için koroner anjiyografi önerilir. Yapılan anjiyografi uygulaması ile elde edilen verilere göre koroner arterde tıkanıklık, daralma ya da farklı kalp rahatsızlıklarının nedenleri tespit edilir. Buna göre kardiyoloji ve KVC ekibi uygulanacak yöntemi belirler. Bu yöntemler bypass, stentleme veya diğer cerrahi uygulamalar olabilir. 

Koroner anjiyografi, yani koroner arterde meydana gelen sorunların tespiti için uygulanan bu yöntem, kasık bölgesinden ya da el bileğinden hastanın vücuduna girilmesi ile uygulanır. Bu girişimsel yöntemde uygulanacak nokta hastanın vücutsal durumu ve uzuvsal işlevlerine göre farklılık gösterebilir. Kasıktan yapılan anjiyografi uzun süre tercih edilmiş bir uygulama olsa da son dönemde el bileğinden anjiyografi uygulama yöntemi de sıkça tercih edilen bir nokta olmuştur. Koroner anjiyografi en temel tanımıyla belirlenen noktadan girilerek kalbi besleyen koroner arterlerin görüntülenmesidir. Hastalar işlem sonrası yaklaşık 3 saat sonra gündelik hayatlarına devam edebilmektedirler. Koroner anjiyografi uygulamasına benzer bir girişimsel yöntem ile stentleme işlemi de yapılmaktadır. Bu durumda görüntüleme ve tedavi uygulama olarak işlemler birbirine benzemektedir denebilir. 

Koroner Anjiyografinin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Anjiyografinin bir tetkik yöntemi olduğunu söylemek doğru bir tanımlamadır ancak vücut içine damar yolu ile giriş yapıldığı için çeşitli avantaj ve dezavantajları olduğunu söylemek de doğru olacaktır. Avantaj, durum tespitinde yüzde yüze varan doğru bilgi elde edilmesi durumudur. Buradaki dezavantaj durumu ise hasta kişiye herhangi bir zarar gelebilecek şeklinde algılanmamalıdır. Sonuçta damar yolu ile yapılan bu uygulama bir tetkik yöntemi olsa da ciddi bir uygulamadır. Hastalık tespitlerinde hastanın şikayetleri üzerine yapılan testler, kolay uygulamadan zora doğru yapılmalıdır. Şöyle ki koroner arterde meydana gelmiş olan bir tıkanıklığın tespiti için adım adım uygulanan tetkiklerde ilk olarak efor testine bakılır ve ardından gerek görüldüğü takdirde anjiyografi görüntülemesi yapılarak uygun tedavi yada müdahale yöntemi belirlenir. 

Koroner anjiyografinin kesinlikle uygulanması kararı için öncelikle hastanın göğüs ağrısı, göğüste basınç hissi, batma gibi belirtileri yaşaması ve bu belirtilerin çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde uygulanan koroner anjiyografi gereksiz olabilir. Bir görüntüleme yöntemi olan anjiografide koroner arterde meydana gelen tıkanıklık durumunun tespit edilmesi için el bileği ya da kasıktan damar yolu ile bir renkli sıvı verilir. Bu sıvı sayesinde tıkanıklık durumu ve ne derecede tıkanıklık yada daralma olduğu tespit edilir. Renklendirme işlemi ile damar görüntüleri kaydedilerek, gerekli müdahaleye karar verilecektir. Koroner anjiyografinin kesinlikle uygulanacağı durumlar ise kişinin kalp krizine benzer ataklar geçirmiş ya da kalp krizi geçiriyor olmasıdır. Eğer hasta kalp krizi geçiriyorsa durum tespiti için kesinlikle koroner anjiyografisi yapılmalıdır. Hasta kriz geçirmiyor ancak bazı rahatsızlıkları var ve durum tespiti için gelmişse öncelikle efor ve diğer testler yapılmalıdır. Koroner anjiyografi bir tanı yöntemi olsa da ciddi bir uygulamadır. Bu yüzden uzmanlık gerektiren ve dikkatle yapılması gereken bir tanı işlemidir.