İştahsız Çocuğa Yaklaşım

26 Ocak 2021

İştahsız Çocuğa Yaklaşım 

İştahsız çocuğa yaklaşım, sağlık açısından hassasiyetle ele alınması gereken bir konudur. Çünkü iştahsızlık demek çocukların yeterince beslenememesine ilerleyen bir süreç ifade etmektedir. Böylece çocuklar gelişimleri için en kritik dönemlerden birinde besin değeri yüksek gıdalarla beslenemeyebilirler ve bu tüm hayatlarını etkileyecek bir probleme dönüşebilir. 

İştahsız çocuğa ne verilir sorusunun bu denli artmaya başlaması da bu konuda bir farkındalık ihtiyacını beraberinde getirmektedir. İştahsız çocuğa kahvaltı, iştahsız çocuğa vitamin, iştahsız çocuğa yemek tarifleri... Her biri aslında dönemsel çözümler olmakla birlikte kesin bir başarıya dönüşmeyebilir. Dolayısıyla problemin temeline inmek ve bu süreçte çocukla hem eğlendiren hem bilgilendiren bir yaklaşımla iletişim kurmak gerekir. 

İştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilir sorusunu sormadan önce gelin bu problemin detaylarını inceleyelim. 

İştahsızlık Nedir? 

İştah yiyeceklere olan ihtiyacımızı ve talebimizi karşılayan kelime olarak değerlendirilebilir. İştahsızlık da bundan mahrum olmaktır, yani yiyeceklere karşı hiçbir ekstra motivasyon hissedilmemesi olarak açıklanabilir. İştahsızlık dönemsel bir problem olarak ortaya çıkabileceği gibi direkt olarak kronik bir problem olarak da görülebilir. Ancak onu yenmenin yolları vardır. İştahsızlığa karşı mücadele etmek onu doğru şekilde anlamaktan geçer. Bu problemin iyileştirilmesi gerekir çünkü çocuklar gelişim dönemlerinde besin değeri yüksek gıdalara ihtiyaç duyarlar. Gelişim döneminde tüketilmeyen bu gıdalar çocukların başta bağışıklık sistemleri olmak üzere kemik yapıları gibi çok sayıda farklı konuda yeterince güçlenememesine sebep olabilir. Bunlar da çeşitli hastalıklara daha kolay yakalanma riskini ortaya çıkarmaktadır. 

İştahsız bebekler için atılacak ilk önemli adım, bu problemin nedenlerini araştırmaktır. 

İştahsızlık Nedenleri ve Çözüm Yolları Nelerdir? 

İştahsızlık nedenleri nelerdir veya iştahsızlık nasıl geçer soruları bu konuyla alakalı en çok karşımıza çıkanlar. Bunun çok sayıda farklı nedeni olabilir. Problemin temeline inilirse çözüm de buna bağlı olarak keşfedilebilir. 

İştahsızlık şüphesiyle hastaneye götürülen çocukların birçoğu aslında yapı olarak narin çocuklardır. İhtiyaç duydukları besinleri almalarına rağmen narin olabilirler. Dolayısıyla bu durum ailelerde iştahsızlık şüphesi oluşturabilir ancak böyle bir problem mevcut değildir. Bu gibi durumlarda beslenme kurallarıyla alakalı farkındalık çalışması yapılmaktadır.

İştahsız çocukların bazıları da çok hareketli oldukları için yemek yemeyebilirler. Anda kalma zorluğu yaşarlar ve sürekli hareket halinde olma ya da dikkatlerinin hızlı dağılması gibi problemlerle karşılaşırlar. Dolayısıyla yeme eylemi kısa sürer ve yeterince ihtiyaçları karşılamaz. Bu gibi durumlarda yemeğin ilgi çekici hale getirilmesi, sunum kalitesinin artırılması ve öğün sayısının artırılması önerilmektedir. 

İştahsız bebeklerden bazıları tamamen psikolojik problemler nedeniyle gıda tüketimine karşı ilgisizdir. İçine kapanık bu grup için yemeğin sevilen bir aktiviteye dönüşmesi, ailenin de dahil olacağı psikolojik bir destek ile mümkün olacaktır. 

İştahsızlık problemi çeşitli hastalıklardan kaynaklı olarak da gelişebilir. Bu gibi durumlarda bu hastalığın net bir şekilde saptanması önemlidir. Çocukta herhangi bir hazımsızlık problemi ya da çölyak hastalığı gibi bir hastalık mevcutsa bunun keşfedilebilmesi için çeşitli tetkiklere başvurmak oldukça önemlidir. Böylece hastalık ortaya çıkarılır ve beslenme planı hazırlanır. 

İştahsızlık şikayetlerinde en sık karşılaşılan bir diğer konu ise şiddetli yemek seçimi olarak kabul edilebilir. İştahsız bebekler çok fazla yemek seçtiklerinde yedikleri yiyecekler ihtiyaç duydukları besin değerini kazanmalarına yetmeyebilir. Bu da onlar için tehlikeli bir durumdur çünkü bu yemek seçme eyleminin yerleşmemesi çok önemlidir. Dolayısıyla bu tip gıdaların farklı sunumlar ve küçük porsiyonlar ile çocuğa sevdirilmesi gerekir. 

İştahsızlık olmasa da ağlama ve korku gibi faktörler beslenmenin önüne geçebilir. Bu beslenmeyi engelleyen durumlar zamanla iştahsızlığın yerleşmesine neden olabilir. Özellikle bebeklik çağında bebeğin anne ile temasta olarak yemek yemesi ya da emzirilmesi bu problemin önüne geçmek için yeterli olabilir. İleri yaşlarda ise çocukların rahat anlarında ve rahatlatıldıklarında yemek yeme eylemine başlamaları gerekmektedir. 

İştahsızlık Nasıl Geçer? 

İştahsızlık nasıl geçer sorusunun ana cevabı farkındalıktır. Yukarıda genel problemler ve çözüm yolları üzerine anlatımlar yapılmıştır. Ancak özellikle ailelerin beslenme alışkanlıkları ve kuralları kapsamında farkındalık kazanmaları gerekmektedir. Ayrıca bu süreçte çocuğa karşı yıkıcı değil yapıcı yaklaşımlar sunulmalıdır. Önemli olan çocuğu anlamaya çalışmak ve onun yaşadığı problemi kökenine inerek çözmektir. Bu da hassasiyetle yönetilmesi gereken ve uzman desteğinin şart olduğu bir süreç gerektirir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.