Ayak Şişmesi Nedir?
09 Ocak 2020
Yaşlılarda daha çok rastlanan ayak, ayak bileği ve bacak şişmesi sık olarak rastlanan bir durumdur. Ayak, ayak bileği ve bacak şişmesi genellikle önemli bir sağlık riski oluşturmazken yine de doktora görünmek gerektiğini bilmek önemlidir. Ayak şişmesi nedir? Ayak şişmesi nasıl önlenir? Ayak şişmesi neden olur ve tedavi yöntemleri nelerdir? Merak edilenler için yazımıza inceleyebilirsiniz.
Ayak Şişmesi Neden Our?
- Hamilelikte ayak şişmesi: Hamilelikte kadınlarda vücuttaki ağırlığın yükselmesi ile metabolizmik değişimler gibi nedenlerden dolayı ayak şişmesi olur.
- Venöz yetmezlik ayak şişmesine neden olur: Genellikle venöz yetmezliğin erken semptomlarından biridir. Venöz yetmezlik durumunda kan ayaklardan kalbe doğru damarlarda düzensiz bir şekilde dolaşmaya başlar. Bu durum yumuşak dokularda sıvı birikimine neden olur.
- Karaciğer rahatsızlıkları: Karaciğerin albümin adındaki proteini üretmesini etkiler ve kanın etraftaki dokularda birikmesine yol açabilir.
- Lenf ödemi ayak şişmesine neden olur: Lenf ödem, lenf damarlarının eksikliğine ya da bu damarlardaki bir probleme bağlı olarak veya lenf bezinin alımından sonra gelişen lenfatik sıvılardır. Bu durum da ayak şişmesine sebep olabilir.
- Kan pıhtısı: Ayak damarlarında oluşan kan pıhtıları bacaklardaki kanın kalbe geri dönmesini engelleyerek ayak bileklerinde ve ayaklarda şişliğe sebep olabilir.
- Kalp, karaciğer ya da böbrek hastalıkları: Sağ kalp yetmezliğine bağlı su ve tuz birikiminden kaynaklı olarak ayaklar şişebilir. Böbrekler normal şekilde çalışamadığında vücutta su birikmeye başlar.
- İlaç yan etkileri: Birçok ilaç yan etki olarak ayak ve ayak bileklerinde şişmeye yol açabilir.
Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?
- Hareket etme
- Bacakları yükseltme
- Uygun kıyafetler seçme
- Hareketsizlikten kaçınma
- Tuz tüketmeme
- Kilo kontrolü sağlama
Ayak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yak ve ayak bileği şişmesinin tedavisi için doktorunuz altında yatan sebepleri tespit etmek için muayene yapacaktır.
Şişme nedenini teşhis etmek amacı ile doktorunuz aşağıdaki testlerden birkaçını isteyebilir:
- Kan testleri: Bu testte, kan sayımı, böbrek, enfeksiyon varlığı ve karaciğer fonksiyonlarının yeterli çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
- Elektrokardiyogram: Kalp fonksiyonunu değerlendirmek için istenir.
- Röntgen görüntülemesi: Kemikleri değerlendirmek için istenebilir, darbe eğer bir şişme sonucunda olduysa.
- Ultrason görüntülemesi: Organları, dokuları ve kan damarlarını incelemek için istenebilir.
Şişmenizin nedeni bir sağlık durumunun sonucuysa, doktorunuz önce bu hastalığınızı tedavi etmeye çalışacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.