DİYETİSYEN GÖZÜNDEN EN SAĞLIKLI ŞEKİLDE KURBAN BAYRAMI

14 Haziran 2023

KURBAN BAYRAMI’NDA ETİ NASIL SAKLAYALIM ? 

Etinizi küçük porsiyonlar halinde ve tek pişirimlik olarak parçalara ayırın. Mutlaka buzlukta saklanmalı ve küçük porsiyonlar halinde hava almayacak şekilde paketlenmeli.  Bayram sonrasında kullanmak istediğiniz eti bir gece önceden buzdolabının alt gözünde bekletin ASLA DIŞARIDA ÇÖZÜNDÜRMEYİN!! Çoğu kişi zamandan kazanmak için bu kolay yolu tercih etmekte ancak dışarıda çözündürme istenmeyen mikroorganizmaların hızla çoğalmasına yol açacaktır. Çözündürdüğünüz eti tekrar dondurmayın eğer dondurmak zorunda kalırsanız da mutlaka kavrulmuş olarak saklayın. 

KURBAN ETİNİ EN SAĞLIKLI ŞEKİLDE NASIL PİŞİRELİM ? 

Kurban eti mutlaka 24 saat dinlenmeli ki kokmasın, maksimum lezzet ve hijyeni koruyabilsin.  Pişirme sırasında defne yaprağı, kekik, kimyon ve biberiye gibi baharatlar ile aromalandırabilirsiniz. Kısık ateşte kendi suyu ve yağı ile isteğe bağlı soğan, baharat, çeşniler ile  pişirmek en sağlıklı olanıdır. Fırın ve ızgara gibi sağlıklı pişirme metotlarını da kullanabilirsiniz. Etin çiğ kalmamasına dikkat ediniz, yakmadan iyi pişiriniz. Çiğ kalmış etler Salmonella ve E.coli riski taşımaktadır. Özellikle az pişmiş etler hamile bireyler için iki kat daha risklidir; Toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara yol açabilir.

NE KADAR YİYELİM ? 

1 porsiyon kavurma (150 gr) yaklaşık 360 kaloridir. %68.92 YAĞ %29.4 PROTEİN ve  % 1.67 KARBONHİDRAT içerir

1 tabak kavurma ise  (300 gr) yaklaşık 720 kaloridir. Tercihiniz 1 porsiyon kadar yani 8-10 yemek kaşığı ölçüsünde olmalıdır.  !! Bunun yanında konstipasyon riskinden kaçınmak  ve dengeli bir öğün olması açısından mutlaka az yağlı bol salata/söğüş yeşillik ile birlikte tüketilmelidir. 

KAHVALTIDA DİKKAT

Bayramlarında gelenek haline gelmiş kahvaltıda kavurmalı yumurta alışkanlığımızdan uzaklaşmakta kalp damar sağlığımız için fayda var. Haşlanmış yumurta tercihiniz olsun ve yağda omlet kavurmalı pastırmalı çeşitleri yerine haşlanmış rafadan veya poşe şeklini tüketelim. Ancak hamile bireylerin tercihi iyi pişmiş çiğ kalmamış yumurta olmalı. Özellikle kalp-damar ve tansiyon hastası bireyler ise kahvaltıda kırmızı et tüketimine çok dikkat etmeli. Bayram boyunca kahvaltı sofrasında bol yeşillik domates salatalık, yumurta ve az yağlı peynir olmazsa olmazımız olsun.  

 

 

TATLILARA VE GEREĞİNDEN FAZLA KALORİYE DİKKAT !!! 

Bayram süresinde ikramlarda temkinli olalım. Hoş sohbet muhabbetie dalıp tabağımız

Sütlü, meyveli soğuk tatlılar veya dondurma tatlı konusunda ilk tercihiniz olsun. Şerbetli tatlılardan ise nefsinizi köreltmek ve mutluluğu paylaşmak adına küçük porsiyonlarda tek seferlik olmasına ve GLIKOZ ŞURUBU içermemesine dikkat ediniz. 

Sıfır kaçamakla bayramı atlatmış olsak bile sağlıklı ve hareketli bir yaşam için bu güzel havada her akşam en az 20 dakika yürüyüşü diyetisyeniniz olarak herkese mutlaka öneriyorum. Bayramda olduğu gibi bayram sonrası telafiler içinde diyet polikliniğimize herkesi bekliyoruz. Şimdiden sevdiklerinizle birlikte mutlu huzurlu ve bol dinlenmeli bayramlarrr. 

Dyt. Bilge Nur YÖRÜK