BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Omuz Problemleri

Kol kas iskelet sistemimiz omuz, dirsek, el bileği ve parmaklar olarak üç ayrı bölümde incelenmektedir. Parmak hareketlerimizden bileğe, dirsekten omzumuza kadar kol kas iskelet sistemi içerisinde farklı eklemler, kas grupları, bağlar, lifler ve kemikler barındırmaktadır. Geniş çerçeveden değerlendirildiği zaman gerçekleştirdiğimiz çok sayıda eylemin temelinde kol kas iskelet sistemi unsurları aktif olarak rol oynamaktadır ve her biri ayrıca öneme sahiptir. Bazı durumlarda birinde yaşanan bir problem doğurabileceği komplikasyonlar neticesinde diğer parçaların da yüksek stres yaşamasına ve dolayısıyla yıpranmaların ve hastalıkların risk faktörlerinin artmasına sebep olabilir.

Kol kas iskelet sistemimizi iyi tanımalı, omuzdan parmaklara kadar sahip olduğumuz bölgeleri iyi bilmeli ve çok sayıda aktivitenin gerçekleşmesinin ana unsuru olan bu bölgenin korunması için sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Çünkü kol kas iskelet sistemi kökenli çok sayıda rahatsızlık gerek hayat kalitesini düşürecek ağrılı komplikasyonlar gerekse de aktivite kısıtlamaları, fonksiyonda kayıp gibi çeşitli ciddi problemlere yol açabilir.

Omuzun Görevleri Nelerdir?

Omzumuz, temelinde omuz eklemi ve çevresindeki çok sayıda kas grubu, bağ ve lif yapılarıyla vücudumuzun en büyük ve en güçlü eklemleri arasındadır. Kol kas iskelet sisteminin başlangıç noktası ve kolumuzun gövdemizle birleştiği nokta olma sebebiyle kritik öneme sahiptir ve yaptığımız aktivitelerin çoğunda büyük rol almaktadır. Ancak omzumuz da çeşitli hastalıklar neticesinde zarar görebilir ve yakınmalı süreçler doğurabilir.

Rotator Manşon Hastalığı, Omuzda Sıkışma Sendromu Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Kolumuzun yaptığı hareketler neticesinde yaşanan kas sıkışmasıdır. Omuz çevresinde özellikle ön bölge merkezli ağrılı yakınmalarla kendini göstermeye başlar. Zamanla bu ağrılı yakınmalar omuz hareketlerinde kısıtlanmalarla birlikte devam eder. Kasta ödem oluşması ve yırtık oluşumuna kadar ilerleyebilir ve özellikle omuz ekleminin yukarıya kalkacağı hareketlerde tutukluklar, zorlanmalar yaşanır. Ardından standart eylemler bile güçleşir ve omuzda hareket kısıtlılığı ileri seviyeye çıkar.

Omuzda sıkışma hastalığının kesin tanırı MR uygulamalarıyla sağlanabilir. Fizik tedavi uygulamalarıyla oldukça başarılı sonuçlar alınabilecek Rotator Manşon hastalığında, rahatsızlığın kontrol altına alınması sağlanabilir. Fizik tedavi uygulamalarıyla özellikle omuz çevresinde stabilizasyon sağlayan kas gruplarının güçlendirilmesi amaçlanır. Aynı zamanda fizik tedaviyle beraber tutukluk, hareketlerdeki kısıtlılık giderilebilir ve ağrıların zamanla kaybolması sağlanır. Ancak ileri seviye durumlarda enjeksiyon veya cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Donuk Omuz Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Donuk omuz hastalığına yakalanan bireyler ne yazık ki hareket kısıtlamasını her yönden yaşamaktadırlar. Aynı zamanda ağrılı yakınmalarla birlikte kendini gösteren donuk omuz, omuz hareketlerini bütünüyle kısıtlayabilir ve günlük faaliyetlerin dahi gerçekleştirilmesini oldukça zorlaştırabilir. Gelişiminde en etkili faktörlerden biri egzersiz yoksunluğu, hareketsizliktir. Elbette farklı rahatsızlıkların da donuk omuz oluşumunda etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Donuk omuz tedavi uygulamaları fizik tedavi kökenli olmakla birlikte fizik tedavi rehabilitasyon işlemlerine yanıt alınamayan hastalarda cerrahi müdahaleler uygulanabilir. Fizik tedavi rehabilitasyon uygulamaları esnasında amaç omzu tüm yönlerden olabildiğince yoğun olarak germektir. Bu şekilde mevcut donukluk kontrol altında tutulabilir ve kısıtlanan hareketler normal seviyelere indirilebilir. Omuz içine enjeksiyon uygulamaları da mümkündür.

Diğer Omuz Problemleri ve Fizik Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Omuz problemleri elbette bunlarla sınırlı değildir ve omuz eklemi ile çevresini etkileyen çok sayıda problem vardır. Omuz kırık ve çıkıkları da burada anlatılması gereken bir diğer rahatsızlıktır. Çeşitli omuz travmaları ve ani hasar, darbe üzerine meydana gelen bu rahatsızlıklar omuz bütünlüğünün bozulmasına ve omuz çevresindeki yapıların zarar görmesine sebep olabilir. Hastalığın ilk evresinde iyileşme görüldükten sonra fizik tedavi uygulamalarıyla omuz çevresini güçlendirmek esastır. Özellikle omuz çıkığı yaşamış hastalar bu rahatsızlığın sürekli tekrarlamaması ve ameliyatın zorunlu hale gelmemesi adına fizik tedavi uygulamalarıyla omuz bölgesindeki kas gruplarını güçlendirmelidir. Bunun ana sebebi dışarıdan alınan etkilerin omuz hareketleri esnasında omuz kemiğini yuvasından çıkaracak düzeyde olduğu durumlarda, omuz kas gruplarının bu etkiye tepki cevabı vererek omuz çıkığını engelleyecek unsur olmasından kaynaklıdır.

Ayrıca omuz kireçlenmeleri, omuz kesecik iltihabı yani bursit, omuz kaslarında fibrozitler gibi rahatsızlıkların tedavisinde de fizik tedavi uygulamalarına sıkça başvurulmaktadır.

WhatsApp
Top