BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Multiple Skleroz

Multiple skleroz bağışıklık sisteminin sinir sistemini tehdit olarak algılayarak saldırması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Beyni, omuriliği ve gözleri önemli ölçüde zedeleyebilir ve türlü görme sorunlarına, denge bozukluklarına ve temel vücut fonksiyonları ile ilgili sorunlara yol açabilir.

Multiple Skleroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Multiple sklerozun semptomları çok değişkendir ve sinirde görülen hasarın boyutuna ve hangi sinirlerin etkilendiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hastalığın şiddetli olduğu kişiler yürüme kabiliyetlerini kaybedebilir, bazı kişilerde ise herhangi bir semptomun görülmediği uzun süreli remisyon yaşanabilir.

Multiple skleroz hastalığının genel belirtileri arasında genellikle bir anda vücudun bir tarafında, bacaklarda ve gövdede ortaya çıkan uyuşukluk veya zayıflık, belli boyun hareketlerinde görülen elektrik çarpması hissi, titreme, kondisyon eksikliği ve denge bozuklukları sayılabilir. Bunların yanında görme sorunları da multiple skleroz hastalığında oldukça yaygındır. Kısmi veya tam görme kaybı, uzun süren çift görme ve bulanık görüş bu görme sorunları arasındadır.

Multipl skleroz hastalığı semptomları arasında ayrıca konuşma bozuklukları, yorgunluk, baş dönmesi, vücudun bazı bölgelerinde karıncalanma ve ağrı, idrar tutamama ve cinsel yetersizlik sayılabilir. 

Multiple Skleroz Hastalığının Görülme Nedenleri Nelerdir?

Multiple skleroz hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. Vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırdığı otoimmün bir hastalık olarak kabul edilir. Multiple skleroza sahip kişilerin bağışıklık sistemi beyin ve omurilikteki sinir liflerini kaplayan ve koruyan yağ maddesini tahrip etmektedir.

Sinir liflerini kaplayan koruyucu miyelin hasar gördüğünde ve sinir lifi ortaya çıktığında bu sinir boyunca taşınan mesajlar yavaşlayabilir veya engellenebilir. Sinir ayrıca kendine de zarar verebilmektedir.

Multiple Skleroz Hastalığının Neden Olabileceği Komplikasyonlar Nelerdir?

Multiple skleroz hastalığının neden olabileceği semptomlar arasında kas sertliği ve spazmları, genellikle bacaklarda felç, mesane, bağırsak ya da cinsel fonksiyonlar ile ilgili sorunlar, unutkanlık ya da ruh hali değişimleri gibi zihinsel durumlar, depresyon ve epilepsi sayılabilir.

Multiple Skleroz Teşhisi Nasıl Konur?

Multiple skleroz tanısı birçok hastalıkta olduğu gibi kişinin nörolojik öyküsü, muayene bulguları ve yapılan tetkikler sonucunda konmaktadır. Multiple skleroz teşhisi için yapılan özel bir test yoktur, teşhisi ayırıcı tanı olarak bilinen benzer belirti ve semptomları üretebilecek diğer koşulları ekarte etmeye dayanır.

Tekrarlayan remisyon görülen MS hastalarının çoğunda tanı konulması oldukça basittir ve MRI gibi beyin görüntüleme taramaları ile hastalıkla semptomun görülüp görülmediğine dayanır. Ancak olağandışı semptomları veya ilerleyici hastalığı olan kişilerde multiple skleroz teşhisi koymak daha zorlayıcı olabilir. Bu durumlarda beyin omurilik sıvısı analizi gibi ek testlere başvurulması gerekebilir.

Multiple Skleroz Tedavisi

Multipl skleroz hastalığının kesin tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi planı genellikle remisyon süresini uzatmaya, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya ve görülen semptomları yönetmeye odaklanır. Bazı kişiler herhangi bir tedavi gerektirmeyen hafif semptomlara sahiptir.

Multiple skleroz tanısı konulmuş hastalarda ataklarının sıklığını, şiddetini ya da atak görüldüğünde geride bıraktığı hasarları iyileştirmek için türlü ilaçlara başvurulabilir.

Multiple skleroz hastalığının bir sonucu olarak kişide depresyon, yorgunluk, unutkanlık, uykusuzluk, kas sertleşmesi, idrar sorunları ya da cinsel problemler görülebilir. Multiple skleroz tedavisi bu semptomlarında iyileştirilmesini amaçlamaktadır.

Multiple skleroz tedavisinde bazı durumlarda plazma değişimi işlemine başvurulması gerekebilir. Plazma değişimi işlemi kişiden alınan kanın plazmasının kan hücrelerinden ayrılarak bir protein çözeltisiyle karıştırılmasını ve kişinin vücuduna tekrar enjekte edilmesini içerir. Özellikle kişide görülen semptomlar yeni ve şiddetliyse ya da tedavilere yanıt vermiyorsa plazma değişimi işlemi tercih edilebilmektedir.

Multiple skleroz tedavisinde ayrıca fizik tedaviye de sıklıkla başvurulmaktadır. Fizik tedavi uzmanı kişiye kaslarını güçlendirecek egzersizler öğretebilir ya da günlük yaşamını kolaylaştıracak cihazları nasıl kullanacağını gösterebilir. Fizik tedavi bacak zayıflığı gibi multiple skleroz ile ilişkili diğer yürüme problemlerini yönetmeye yardımcı olmaktadır.

WhatsApp
Top