BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Kalça Problemleri

Bacak kas ve iskelet sistemimiz çeşitli problemler sonucu sağlığımız için istenmeyecek sonuçların ortaya çıkabileceği bir sistemdir. Bacak kas ve iskelet sistemimizdeki rahatsızlıklar üç ayrı başlık üzerinde gruplandırılarak tanı ve tedavi işlemleri gerçekleştirilir. Bunlar ayak bileği ve ayak problemleri, diz problemleri ve kalça problemleridir.

Kalçamız gövde ile bacak arasındaki bağlantı noktası olması neticesiyle, bulunduğu konum üzerinden değerlendirildiğinde bedenimizin önemli parçalarından biridir. Ayrıca işlevsellik bakımından da oldukça kritik görevlere sahiptir. Çünkü kalça eklemimiz yalnızca vücudun desteklenmesinde değil, vücudun hareket kabiliyetinde de ana rolü üstlenir.

Eğilmek, dönmek gibi eylemleriyle vücudumuzun menteşesi olarak nitelendirilebilecek kalça eklemi, vücudumuzun en güçlü eklemlerinden biri olmasına rağmen çeşitli problemler neticesinde sağlığımızın negatif şekilde etkilenmesine sebebiyet verebilir. Bu rahatsızlıklarda ağrılı durumlar, aktivitelerde kısıtlanma gibi çeşitli komplikasyonları beraberinde getirir. Kalça problemleri çok sayıda hastalık içermektedir.

Trokanterik Bursit Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Kalça ve uyluk çevresinde başlayan Trokanterik Bursit rahatsızlığı, ağrı ve yanma şikayeti doğurmaktadır. Bu yakınmalar merdiven çıkma, yürüme, eğilme gibi birtakım aktiviteler neticesinde artış gösterebilir. Uykuda yanlış pozisyonda uyumak dahi Trokanterik Bursit yakınmalarını artıran sebepler arasındadır. Travmalar, aktivite sonrası oluşan zorlanmalar, kalça bölgesi kasların güçsüz olması, ağır kaldırmak gibi bel zorlayıcı hareketler ve obezite problemiyle kalça eklemine çok fazla stres bindirilmesi Trokanterik Bursit risk faktörlerini artırmaktadır.

Trokanterik Bursit hastalığının en temel tedavi yöntemi fizik tedavi uygulamalarıyla çevre kasların güçlendirilmesidir. Çünkü kalça bölgesindeki kasların güçlenmesi demek risk faktörünü artıran etkenlerin uyguladığı etkiye, yeterli seviyede bir tepki verilebilmesini sağlayacaktır ve bu da yıpranmaların önüne geçecektir. Kas grupları güçlendirilene kadar fizik tedavi dönemlerinde yeterli seviyede istirahat, ağrı kesici ve lokal enjeksiyon uygulamaları da destekleyici olarak başvurulabilecek yöntemler arasındadır.

Kireçlenme Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Romatizma kökenli hastalıklar arasında en sık görüleni osteoartirt yani kireçlenme, yetişkin bireylerde kalça eklemi ağrılarının başlıca nedenleri arasında gösterilmektedir. Hastalığın temeli eklem kıkırdağı dokusunda meydana gelen yumuşamalar ve dokuda bozulmalarla başlar, bu da kemikte ödem ve yeni kemik meydana gelmesiyle devam eder.

Aktivite sonrası artan ve istirahatle sakinleşen ağrılı yakınmalarla kendini gösteren kireçlenme rahatsızlığı, fonksiyon kaybına ve hareketlerde tutukluk oluşmasına da sebebiyet verebilir. İlerleyen dönemlerde şiddetli aktivitelerin yanı sıra çorap giyme, bağcık bağlama, merdiven inip çıkma gibi standart eylemlerde bile zorlanmalar oluşumu normaldir.

Çeşitli görüntüleme yöntemleri ile kesin tanı konulabilen kireçlenme hastalığı, tedavi uygulamaları neticesinde kontrol altına alınabilir ve hastanın hayat kalitesi yeniden yükseltilebilir.

Elbette burada fizik tedavi uygulamaları büyük öneme sahiptir. Öncelikle hastaların hayat tarzında ufak değişiklikler yapması ve yanlış oturma, yanlış pozisyonda uyuma gibi şekilde bozukluklarından kaçınmaları öğretilir. Fizik tedavi uygulamalarıyla da kalça çevresindeki kasların güçlendirilmesi, eklem sağlamlığının artırılması ve hareketlerin iyileştirilmesi hedeflenir.

Aynı zamanda var olan obezite gibi hastalıkların da ayrıca tedavisi yapılarak kalça eklemi ve çevresini etkileyen faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan tedaviler yeterli verimi göstermeyecek ve hastanın hayat kalitesi günden güne kötüleşecektir. İleri seviye durumlarda ise kalça protezi cerrahi müdahalesi gerekebilir.

Diğer Kalça Problemleri ve Fizik Tedavi Uygulamaları

Travmatik kırık ve çıkıklar, doğumsal kalça çıkığı problemleri, kireçlenmeye ek olarak Romatoid artrit rahatsızlıkları, kalça bölgesindeki kas problemleri gibi çeşitli diğer kalça problemlerinde de fizik tedavi uygulamalarına başvurulmaktadır.

Bacak kas iskelet sistemimizde kalça temelli problemlerin çözümünde fizik tedavi uygulamaları; egzersizler, ultrason, enfraruj, kısa dalga, lazer, elektrik akımları gibi çeşitli yöntemler içerir.

WhatsApp
Top