BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

EKG ve Eforlu EKG

EKG (elektrokardiyografi) temelde kalbin elektriksel faaliyetlerinin kaydedilip incelenmesi ve bundan veri elde edilmesi olarak açıklanabilir. Oldukça basit ve acısız bir test olmakla birlikte, kalp sağlığı için sunduğu veriler başta kardiyoloji birimi olmak üzere çok sayıda alanda fayda sağlamaktadır. Kalp krizi, kalp ritim bozuklukları, elektrolit bozuklukları gibi çok sayıda hastalığın teşhis aşamasında EKG testine başvurulmaktadır.

Kalp aslında çalışma halindeyken elektriksel faaliyetler gerçekleştirir ve kalp hücrelerine bu elektriksel uyarılar iletilir. Kalp atma süreci de aslında bu elektriksel faaliyetler aracılığıyla gerçekleşmektedir. EKG ise EKG cihazı aracılığıyla bu aktiviteleri kaydeder ve uzman profesyonellerin incelemesi için veriler sunar.

EKG’ya Hangi Durumlarda Başvurulmaktadır?

Başta kardiyoloji birimini ilgilendiren rahatsızlıklar olmak üzere, kalp-damar rahatsızlıkları şüphesi varsa, kalp hastalığını temsil eden birtakım komplikasyonlar yaşanıyorsa EKG testi istenmesi gerekir. Bazı durumlarda EKG testi üzerinden tanı uygulamaları yapmak mümkünken, bazı hastalıklarda farklı testler ve fiziksel muayene de elbette ihtiyaçtır. Özellikle kalp krizi, kalp pili, kalp ritim bozuklukları, elektrolit eksikliği şüphesi var olduğunda EKG testi yapılması önerilmektedir.

EKG Hangi Bireyler ve Hangi Hastalıklar İçin İstenmektedir?

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, hızlı ve düzensiz kalp atışı, bayılma, baş dönmesi, kalp pili problemleri gibi çeşitli yakınmalar hissediyorsa birey vakit kaybetmeden doktoruna başvurmalıdır. Bu süreçte sağlıklı veri elde edebilmek adına EKG uygulaması istenecektir. Kalp krizi, Pulmoner Emboli, Atriyal Fibrilasyon, Kalp ritim bozuklukları, Hipertrofik Kardiyomiyopati, elektrolit eksikliği, kalp durması, felç gibi rahatsızlıklarda da EKG tetkiki kesin olarak yapılmalı ve veriler incelenmelidir.

Eforlu EKG Nedir?

Benzer durumlar için ihtiyaç duyulan Eforlu EKG’nin standart EKG’den farkı koşu bandı veya ergobisiklet gibi aktivite içeren süreçler içermesidir. Eforlu EKG’de hastalar ek olarak fiziksel aktivite içeren bir sürece dahil olurlar ve EKG ölçümü bu esnada yapılır. Bununla beraber eforun kalp üzerinde yarattığı etkiler de incelenebilir. Buradaki ana amaç kalbin efor anında yani en ihtiyaç duyulan anda oksijen ve kan akışı süreçlerinin takip edilmesidir.

EKG ve Eforlu EKG Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

EKG ve Eforlu EKG öncesinde öncelikle bildirilmemiş hastalıkları varsa kişi tamamını mutlaka doktoruna aktarmalıdır. Özellikle Eforlu EKG çekiminden önce mutlaka bu hastalık bildiriminin yapılması gerekmektedir. Kullanılan ilaçların da bildirilmesi gerekmektedir. EKG ve Eforlu EKG öncesinde sigara içilmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda vücuda elektrotlar yapıştırılacağı için rahat çıkarılabilir kıyafetler tercih edilmesi ve bazı erkek hastaların göğüs bölgesinde aşırı kıl olması durumunda göğüs kılları için tıraş olması gerekmektedir.

EKG ve Eforlu EKG öncesinde şiddetli egzersiz yapılmamalı, kalp atışını halihazırda hızlandırarak test sonuçlarının saptırılmaması gerekir.

EKG ve Eforlu EKG Çekimi Nasıl Gerçekleşir?

EKG’de sırt üstü uzanılır Eforlu EKG’de ise aktivitenin yapılacağı makinenin üzerine çıkılır ve aktiviteye başlanır. Elbette bu esnada elektrot yerleştirilecek bölgeye jel sürülmesi ve elektrotların yapıştırılması gerekir. Bu bölgeler sağ ve sol el ile ayak bilekleri ve göğüs bölgesidir. Daha sonra EKG kaydı başlatılır. Standart EKG’de hareket veya konuşma eylemleri yapılmamaktadır ancak Eforlu EKG’de hareket olması gerekmektedir. Süre ortalama 10 dakika civarında sürmektedir. Standart olan rutin EKG olarak adlandırılan EKG işleminin bitişiyle beraber sonuçlar cihaz üzerinden direkt olarak çıktı alınır ve doktor doğrudan bu sonuçları yorumlayabilir. Eforlu EKG testi bittikten sonra da cihazdan kağıt çıktısı alınır ve fiziksel aktiviteye bağlı etkilerin varlığı tespit edilmeye çalışılır. EKG ve Eforlu EKG kişinin yaşayabileceği problemlere ışık tutarak teşhis ve tedavi süreçlerinin yönlendirilmesinde önemli bir işleve sahiptir. Birey özellikle yukarıdaki yakınmalara sahipse doktoruna başvurmalı ve doktorunun yönlendirmesiyle hareket etmelidir.

WhatsApp
Top