Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Bacak kas ve iskelet sistemimiz çeşitli problemler sonucu sağlığımız için istenmeyecek sonuçların ortaya çıkabileceği bir sistemdir. Bacak kas ve iskelet sistemimizdeki rahatsızlıklar üç ayrı başlık üzerinde gruplandırılarak tanı ve tedavi işlemleri gerçekleştirilir. Bunlar ayak bileği ve ayak problemleri, diz problemleri ve kalça problemleridir.
Dizlerimiz, eklem ve çevresindeki kas, iskelet gruplarıyla çok sayıda işlevli yerine getirmektedir. Diz bölgemiz bağlar ve sinirler gibi çok sayıda fonksiyonun yer aldığı ve aktiviteler için önemli rol üstlenen bir bölgemizdir. Aynı zamanda kas ve kemik gruplarının birleştiği ve uzandığı bir noktadır. Dolayısıyla bacak kas iskelet sistemi açısından diğer her bölge gibi oldukça önemli rollere sahiptir ve yaptığımız faaliyetler için sağlıklı olması belirleyici rol taşır. Dolayısıyla diz sağlığına dikkat etmeli ve diz problemleri çerçevesinde yakınmalara sahipsek başta fizik tedavi uygulamaları olmak üzere tedavi yöntemlerine başvurmalıyız. Bacak kas iskelet sistemimizde diz problemleri konusu altında çok sayıda rahatsızlıkla karşılaşmak mümkündür.
Kondromalazi Patella hastalığı diz içinde bulunan kıkırdak doku temelli bir hastalıktır. Kondromalazi Patella hastalığında diz kapak kemiğinin içinde bulunan kıkırdak dokuda yumuşama meydana gelir ve bu kıkırdak dokudaki yumuşamaya bağlı olarak dizimizin ön tarafında ağrılı durumlar yaşanır. Bu ağrılı durumlar da hastaların hayat kalitesini düşürecek boyuta ulaşabilir ve hareket kabiliyetini zayıflatabilir, dolayısıyla aktivitelerde bulunmak hem ağrıyı arttıracak hem de aktivite kabiliyetinde güçlük meydana getirecektir.
Bu durumda kondromalazi patella rahatsızlığa yakalanmış hastaların dizlerin bükülü olduğu durumlarda şikayetlerinin arttığı görülmektedir. Merdiven inip çıkmak gibi aktivitelerde de güçlüklere rastlanmaktadır.
Kondromalazi Patella rahatsızlığı fizik tedavi uygulamalarıyla kontrol altına alınabilir ve komplikasyonlar onarılabilir. Uygulanan fizik tedavi uygulamaları dizimizin ön tarafında bulunan kas gruplarının güçlendirilmesini temel alır. Çünkü yaptığımız aktiviteler ile oluşan diz çevresindeki etkinin, diz ön tarafında bulunan kas gruplarınca uygulanan etkiye karşılık yeterli tepkiyi geliştirebilmesi hedeflenir. Bu da diz eklemi ve içindeki kıkırdak dokunun yıpranmasını önlemektedir.
Kas iskelet sisteminin önemli role sahip bölgesi diz, çevresinde bursa olarak nitelendirilen içi sıvı dolu yastıkçıklar barındırır. Bursalar ancak iltihap kaynaklı ya da travmalara bağlı zorlanmalar sonucunda meydana gelen ve diz çevresinde bulunan şişliklerdir. Diz bölgesinde düzenli olarak meydana gelen travma etkileri ve basınç ile bursit oluşumu risk faktörleri açığa çıkmaktadır.
Bursit tedavi uygulamalarında fizik tedavi işlemleri destekli olarak istirahat, bandaj, soğuk uygulama ve lokal enjeksiyon ayrıca hastanın yaşadığı komplikasyon yakınmalarını minimuma indirmek için kortizon içermeyen ağrı kesiciler kullanılmaktadır.
Bacak kas iskelet sisteminde bağlayıcı nokta olma özelliğiyle ciddi öneme sahip diz eklemimiz kireçlenme etkisiyle hasar görebilir. Dizde kireçlenme yaşandığı takdirde özellikle aktivitelerden sonra dizde ağrı meydana gelmesi oldukça normaldir ve bu ağrı istirahat haline geçildiği zaman yavaşça azalarak yok olacaktır. Ancak kireçlenme belli bir seviyenin üzerinde çıktığı zaman aktivitelerde güçlük, yürüyüşte güçlük ve tutukluk, diz bölgesinde şişlik ve çeşitli şekil bozuklukları ortaya çıkarabilir. Tüm diz eklemi fonksiyonlarında kısıtlamaların meydana gelmesi doğaldır.
Diz kireçlenmesi rahatsızlığı aslında aktivitelerimizde temel rol üstlenen ve çoğu zaman vücudumuzu da taşıyan dizlerimizde çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelir. Elbette obezite bunun sebeplerinden biridir çünkü ağırlık arttıkça dize binen stres de artacaktır. Aynı zamanda yaşlanma, doğrudan dizde zorlanmaya yol açan meslekler, kas zayıflığı, hareketsizlik ve çeşitli zedelenmeler sonucu da oluşabilir.
Diz kireçlenmesinde oluşan komplikasyonları gidermek önceliktir ve bu sebeple fizik tedavi uygulamaları uygulanır ancak ikincil tedavi yöntemi olarak diz kireçlenmesini meydana getiren sebepler çözülmelidir. Örneğin obezite problemi yaşayan bir hastanın kilo kontrolü sağlaması gibi. Dolayısıyla fizik tedavi uygulamaları hayat tarzındaki değişiklikler ve diğer hastalıkların kontrol altına alınmasıyla desteklenmelidir.