BİLGİ ve RANDEVU FORMU

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Dirsek Problemleri

Kol kas iskelet sistemimiz omuz, dirsek, el bileği ve parmaklar olarak üç ayrı bölümde incelenmektedir. Parmak hareketlerimizden bileğe, dirsekten omzumuza kadar kol kas iskelet sistemi içerisinde farklı eklemler, kas grupları, bağlar, lifler ve kemikler barındırmaktadır. Geniş çerçeveden değerlendirildiği zaman gerçekleştirdiğimiz çok sayıda eylemin temelinde kol kas iskelet sistemi unsurları aktif olarak rol oynamaktadır ve her biri ayrıca öneme sahiptir. Bazı durumlarda birinde yaşanan bir problem doğurabileceği komplikasyonlar neticesinde diğer parçaların da yüksek stres yaşamasına ve dolayısıyla yıpranmaların ve hastalıkların risk faktörlerinin artmasına sebep olabilir.

Kol kas iskelet sistemimizi iyi tanımalı, omuzdan parmaklara kadar sahip olduğumuz bölgeleri iyi bilmeli ve çok sayıda aktivitenin gerçekleşmesinin ana unsuru olan bu bölgenin korunması için sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Çünkü kol kas iskelet sistemi kökenli çok sayıda rahatsızlık gerek hayat kalitesini düşürecek ağrılı komplikasyonlar gerekse de aktivite kısıtlamaları, fonksiyonda kayıp gibi çeşitli ciddi problemlere yol açabilir.

Dirsek Problemleri Nelerdir?

Dirseğimiz, kol kas iskelet sisteminin ortasında bulunur ve çevresinde çeşitli kas grupları, bağlar ve kol kemiklerini barındırır. Omuzla başlayan kol kas iskelet sistemi işlevselliği dirsekle beraber farklı fonksiyonlar kazanır. Dirseğimiz tüm kol kas iskelet sisteminin yapı taşlarından biridir ve dolayısıyla dirseğimizi tanımalı ve sağlığımız açısından dikkatli olmalıyız. Günümüzde özellikle gelişmiş iş kolları ve teknoloji ile beraber insanlar masa başı süreçlerde çok fazla bulunmakta ve yanlış oturuş ile yanlış duruş bozuklukları neticesinde vücudumuz negatif etkiler altına girmektedir.

Dirsek eklemi ve çevresi negatif etkilerden oldukça etkilenmektedir. Dirseğimiz çeşitli hastalıklar neticesinde kötü etkilenerek, yıpranarak ağrılı yakınmaların ve işlev kayıplarının yaşanabildiği bir bölgedir. Fleksiyon, ekstansiyon, supinasyon, pronasyon işlevleriyle kol hareketine katılan dirseğimiz, bu hastalıklara karşı korunmalıdır.

Tenisçi Dirseği Hastalığı, Lateral Epikondilit Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Özellikle tekrarlayan aktiviteler sonucunda oluşan tenisçi dirseği, el bileğimizin ve parmakların aşırı kullanımı ile de gelişebilir. Hastalığın oluşumundaki temel nokta el bileğini hareket ettiren kaslardır. Bu kasların dirsek kemiği çıkıntısındaki yapışma noktasında zamanla zedelenme oluşur ve bu da tenisçi dirseği hastalığının oluştuğu anlamına gelir.

Öncelikle dirsek kemiğinin çıkıntısı merkezli ağrılı yakınmalarla kendini gösteren tenisçi dirseği hastalığında çeşitli aktiviteler ve ağır kaldırmakla birlikte yaşanan yakınmalar şiddetini artırır. İsmini aldığı tenis sporunda doğru tekniklerin kullanılmaması bu hastalığın oluşumuna sebebiyet verebilir. Ayrıca perküsyonla uğraşan kişilerde veya masa başı çalışan, çok fazla bilgisayar kullanan gençlerde de yanlış duruş bozuklukları neticesinde tenisçi dirseği hastalığının görülmesi mümkündür.

Tenisçi dirseği hastalığının başlıca tedavi yöntemi elbette fizik tedavi uygulamalarıdır. Bazı durumlarda kortizon enjeksiyonu uygulanabilir ve hasta çeşitli bileklik ve dirsek bandajı kullanabilir. Ancak fizik tedavi uygulamalarıyla zamanla hem ağrılarda azalma hem de çevre kasların gerilip güçlenmesi işlemleri sağlanabilir. İleri seviye durumlardaysa cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Dirsekte Sinir Sıkışması, Kubital Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Tenisçi dirseği hastalığında olduğu gibi dirsekte sinir sıkışması durumlarında da tekrarlanan hareketlerin sürekli olarak yapıldığı durumlar risk faktörlerini oluşturur. Dirsekte ulnar sinirinin sıkışmasına sebebiyet verecek travmalar da etkilidir. Aynı zamanda masa başı işlerde çalışanlar, bilgisayarda çok fazla vakit geçiren gençlerde yanlış duruş bozuklukları, dirsekleri masaya dayayarak çalışmak sinir sıkışmasına sebebiyet verebilir.

Parmaklarda uyuşukluk, yanma ve his kaybıyla kendini gösteren sinir sıkışması, tüm eldeki kavrama faaliyetini de güçleştirebilir ve dirsekte bükülme hareketi yapıldıkça şikayetlerin arttığı gözlemlenir.

Elbette sinir sıkışması için fizik tedavi uygulamalarına başvurulmaktadır ve bu hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayabilir ancak ileri düzeyde sıkışmalar cerrahi müdahale olmaksızın giderilemez. Bu sebeple herkesin hayat tarzında ufak değişiklikler yapması ve hastalıktan kendini koruması önerilir.

Diğer Dirsek Problemleri ve Fizik Tedavi Uygulamaları

Tenisçi dirseğinin yanı sıra Golfçü Dirseği yani Medial Epikondilit, Olekranon Bursit, Romatoid Artrit, Osteoartrit, Kireçlenme ve çeşitli travmalar sonucu oluşan çok sayıda dirsek rahatsızlığında fizik tedavi uygulamaları uygulanmakta, hastalığın kontrol altına alınmasında ve hastanın yaşadığı komplikasyonların giderilmesinde fayda sağlamaktadır. Elbette kaybolan fonksiyonların iyileştirilmesi ve yeniden işlevsellik kazanmasında da fizik tedavi önemli rol oynamaktadır.

WhatsApp
Top