Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
İnsanın yaşam mücadelesinde yaşadığı olaylara normal bir tepki olarak zaman zaman üzgün ve depresyonda hissetmesi normaldir. Fakat kişinin yoğun bir şekilde mutsuz, çaresiz, umutsuz ya da değersiz hissetmesi haftalarca sürer ve kişiyi hayatını yaşamaktan alıkoyarsa bu durum tedavi edilebilir tıbbi bir duruma işaret ediyor olabilir. Bazı bireyler depresyonun önemsiz olduğunu veya gerçek bir sağlık sorunu olmadığını düşünse de depresyon aslında yaşamları boyunca her 10 kişiden birini etkileyen gerçek bir durumdur. Çocuklar da dahil olmak üzere her cinsiyetten ve yaştan insanları etkisi altına alabilir.
Depresyon belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bununla birlikte tipik olarak kişi depresyondaysa onu normalde mutlu edecek durumlara karşı umutsuz, üzgün ve ilgisiz hissedecektir. Depresyon belirtileri şiddetlendiğinde bireyin işini, sosyal hayatını ve aile yaşamını oldukça olumsuz etkileyebilir ve haftalarca hatta aylarca sürebilir.
Depresyonun bir dizi farklı semptomu vardır ve herkesi farklı şekilde etkileyebilir. Genel belirtileri umutsuz, üzgün hissetmek ve daha önce zevk alınan şeylere karşı ilginin kaybedilmesi olarak sıralanabilir. Depresyona sahip kişilerde kaygı belirtileri görülmesi de daha olasıdır.
Depresyon çoğu zaman kendini fiziksel belirtiler ile de göstermektedir. Normalden daha yavaş konuşmak veya hareket etmek, açıklanamayan ağrılar, iştah değişiklikleri, ani kilo alma ya da verme, kabızlık, uyku sorunları, enerji kaybı, adet döngüsünde düzensizlikler ve cinsel isteksizlik bu belirtiler arasında sayılabilir. Bu belirtilerin genel nedeni özellikle serotonin gibi beyin kimyasallarının hem ruh hali hem de ağrıda rol oynaması ve depresyonun bu kimyasallarda etkili olmasıdır.
Bireyin yaşamındaki kayıp, iş kaybetme ya da bebek sahibi olma gibi radikal değişiklikler depresyona yol açabilir. Ailede depresyon öyküsü varsa kişide de depresyon görülme ihtimali daha olasıdır. Bununla birlikte bariz bir neden olmadan da depresyon görülebilmektedir.
Depresyonun çoğu zaman tek bir nedeni yoktur. Türlü tetikleyici nedenler olabilir ve birçok neden depresyona neden olabilir. Bazı insanlar yas veya boşanma gibi stresli bir yaşam olayından sonra etkilenirken bazı insanlar da ise hastalık, iş kaybı ya da para endişeleri ile ilgili durumlardan dolayı depresyon sorunu yaşamaktadır. Farklı nedenler bir araya gelerek de depresyonu tetikleyebilir. Örneğin kişi bir iş kaybı veya sağlık sorunlarından dolayı kendini iyi hissetmiyorsa ve sonrasında kayıp gibi travmatik bir olay yaşarsa depresyon görülme ihtimali daha fazladır.
Çocukluk depresyonu çoğu çocuğun hissettiği genellikle ergenlik döneminde görülen günlük duygu geçişlerinden farklıdır. Çocuğunuz üzgünse bu mutlaka depresyonda olduğu anlamına gelmez. Ancak üzüntü uzun zaman geçmesine rağmen hala onunla kaldıysa bu depresyonda olduğu anlamına gelebilir. Bunun yanında çocuğun içinde bulunduğu durum sosyal aktivitelerine, ilgi alanlarına, okul çalışmalarına veya aile hayatına müdahale ediyorsa da bu durum da bir sorunun habercisi olabilir.
Kanser veya kalp hastalıkları gibi uzun süren veya hayatı tehdit eden durumlar bireyde depresyon görülmesine neden olabilmektedir. Bunun yanında ciddi kafa travmaları da duygusal sorunlara ve ruh hali değişimlerine yol açabilmektedir.
Bağışıklık sistemi sorunlarının bir sonucu olarak tiroid hastalıkları görülebilmektedir. Nadiren de olsa kafa travmasının hipofiz bezine zarar vermesi de mümkündür. Hipofiz bezi beynin tabanında bulunan ve tiroidi uyaran hormonlar üreten bezelye büyüklüğünde bir bezdir. Hipofiz bezinde ortaya çıkan herhangi bir hasar, şiddetli yorgunluk ve cinsel isteksizlik gibi semptomlara neden olabilir ve bu durum da depresyona yol açabilir.
Depresyonda tedavi planı kişinin durumuna ve depresyonun şiddetine göre belirlenecektir. Hafif ila orta derecede depresyonu olan kişiler konuşma terapilerinden yararlanabilirken, orta ila şiddetli depresyon yaşayan insanların bunun yanında antidepresanlara başvurmaları gerekebilir. Depresyon için ilaç ve konuşma terapilerinin ötesinde başka tedavi seçenekleri de vardır. Örneğin hafif depresyona sahip kişiler egzersiz programına başlama ya da yeni hobiler edinme gibi küçük hayat tarzı değişiklikleriyle bu durumdan sıyrılabilirler.