ANASAYFA > Psikiyatri ve Psikolojik Danışma Merkezi > Anksiyete Bozuklukları
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Anksiyete aşırı ve gerçekçi olmayan bir endişe hissidir. Anksiyete bozuklukları yaygın anksiyete bozukluğu, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve sosyal anksiyete bozukluğu gibi birçok durumu içinde barındırır. Anksiyete bozuklukları semptomlarının antidepresan ve psikoterapi kombinasyonu ile iyileştirilmesi mümkündür.
Anksiyete bozukluğu semptomları çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Bunların hepsinde ortak duygu kaygıdır. Bu durum bireyin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Bir kişi birden fazla anksiyete bozukluğu yaşayabilir. Bazı kişilerde anksiyete ile birlikte depresyon görülebilir ve bu madde bağımlılığı gibi ek sorunlara neden olabilmektedir. Anksiyete bozukluklarında genetik ve çevresel faktörlerin kombinasyonun rol oynadığı düşünülmektedir. Kişilik özellikleri ve stresli yaşam olaylarına yanıtlar durumu tetikleyebilir veya daha da kötüleştirebilir.
Anksiyete bozukluğu tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak semptomların yönetilmesine, azaltılmasına ve hatta tamamen ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Tedavi çoğu zaman psikoterapi ve antidepresanların bir kombinasyonunu içermektedir. Uygun tedavi ve desteğin sağlanması bireylerin semptomlarla başa çıkmalarına yardımcı olacak, yaşam kalitelerini artırmalarını sağlayacaktır.
Obsesif kompulsif bozukluk tekrarlanan istenmeyen düşüncelere veya davranışlara neden olan bir rahatsızlıktır. Ancak bu düşünce ya da davranışlar tırnak yemek ya da olumsuz senaryolar düşünmek gibi alışkanlıklar değildir. Takıntılı bir düşünce belirli sayıların veya renklerin “iyi” veya “kötü” olması olabilir. Alışkanlık ise kirli olacak bir şeye dokunduktan sonra kişinin beş kez ellerini yıkaması olabilir. Birey durumun gerçekçi olmadığını bilse ve yapmak istemese de kendini alıkoyamaz.
Obsesif kompulsif bozukluğu önlemenin kesin bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Görülen semptomlar OKB şiddetine göre değişir ancak tedavi edilmediğinde kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde sınırlandırabilir. Bununla birlikte bireyin mümkün olan en kısa sürede tedavi görmesi OKB'nin yaşam kalitesini düşürmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Kişinin yaşadığı bir travma sonucu sıkıntı, korku, çaresizlik, suçluluk, utanç veya öfke gibi birçok duygu hissetmesi normaldir. Travma sonrası stres bozukluğu ise bu ruh halinin günler veya haftalar sonra hala kişi ile olduğu durumlardır. Semptomlar bir aydan uzun sürerse kişi travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor olabilir. Travma sonrası stres bozukluğunu tetikleyebilecek durumlar arasında savaşlar, doğal afetler, kazalar veya sevilen birinin ölümü sayılabilir. Bu durumda tehlike geçmiş olsa bile düşünce ve duygular olayın yaşandığı sıradaki haliyle devam eder.
Travma sonrası stres bozukluğu birey bir olay yaşadıktan ya da olaya tanık olduktan sonra ortaya çıkabilecek bir anksiyete bozukluğudur. Tedavi planı genel olarak antidepresanlar ve psikoterapiden oluşur. Kişinin yaşadığı herhangi bir travmadan sonra çevresindekilerden destek alması, baş etme stratejilerine sahip olması ve kişinin zorluklarla karşılaştığındaki davranışları konusunda iyi hissetmesi travma sonrası stres bozukluğu görülme ihtimalini düşürecektir.
Bireylerin bazı sosyal koşullarda gergin hissetmesi normaldir. Biriyle ilk defa buluşmak veya sunum yapmak midede kelebek hissine neden olabilir. Ancak sosyal fobi olarak da adlandırılan sosyal anksiyete bozukluğunda günlük etkileşimler kişi başkaları tarafından eleştirilmekten çekindiği için endişe, korku ve utanç gibi duygulara yol açmaktadır.
Sosyal anksiyete bozukluğu belirtileri zamanla değişiklik gösterebilir. Birey sosyal fobisini tetikleyebilecek çok fazla durum ve istekle karşı karşıya kaldığında belirtiler şiddetlenecektir.
Anksiyeteye neden olan oluşturan durumlardan kaçınmak kısa vadede kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayabilir ancak kalıcı bir çözüm olmaması nedeniyle bu kaçınma davranışı bireye zamanla daha kötü hissettirebilir. Bu nedenle kişi kendinde böyle bir durum fark ediyorsa mutlaka yardım istemelidir..
Psikoterapi, sosyal anksiyete bozukluğu olan çoğu kişide görülen semptomları iyileştirir. Birey terapi sırasında kendisi hakkındaki olumsuz düşünceleri nasıl tanıyacağını ve değiştireceğinizi öğrenir, sosyal durumlarda güven kazanmasına yardımcı olacak becerileri geliştirir.